KRISTIANSAND: – I år har vi turt å ta det helt ut, sier Harald Andersen, leder i Kvadraturforeningen.

Juleopplevelsene begynner med at julegata tennes torsdag før advent.

– For første gang blir det et helhetlig design, med nye, like julelys fra Kongens gate til Tordenskiolds gate.

Videre tennes julegrana som normalt første søndag i advent, før «Julebyen» kan oppleves fra 8. desember.

– Vi setter opp 300 julegraner gjennom byen, i tillegg til høyballer og julenek. På tre scener rundt i Markens vil både barnekor og kjente sørlandsartister opptre de siste 16 dagene før jul.

Giverglede

Hovedscenen blir plassert like ved Frelsesarmeens julegryte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTEKONSERTER: Den største av de tre scenene settes opp ved Frelsesarmeens julegryte. Hver av de siste 16 dagene før jul, vil kjente sørlandsartister spille her. SKISSEFOTO: KVADRATURFORENINGEN Foto: Anders Martinsen

– Julegryta i Kristiansand er allerede Norges viktigste julegryte. Hensikten er at de skal få inn enda mer. Handelsstanden vil selv gi et par hundre tusen kroner, sier Andersen, som har vært med å planlegge årets julesatsing i 14 måneder.På Nedre torv blir det satt opp tipier med juleverksted, julenisse og høytlesning for barna. Tre ganger daglig kjøres et tredimensjonalt lysshow på Nordeabygget.

– Jeg vet ikke om dette har blitt gjort i Norge før, sier Andersen, og viser oss en eksempelvideo fra 5th Avenue i New York.

Han lover at lysshowet vil bli like storslagent i Kristiansand. Alt blir gratis for publikum, men julemoroa koster.

– Det er snakk om en tidobling av Kvadraturforeningens budsjett, sier han.

Rekordsummer

Leder for Kvadraturens gårdeierforening, Bjarne Ugland, forteller at Kristiansand aldri har vært i nærheten av disse summene på julepynting tidligere.

– Den totale pakken kommer på fire-fem millioner kroner, sier han.

Det nyetablerte selskapet Kvadraturens gårdeierforenings har et mål om å samordne gårdeiernes interesser. Årets julesatsing blir beskrevet som et spleiselag basert på de største gårdeierne og aktørene i byen. Slik vil de vise kvalitetene i sentrum, som de mener ikke kan oppleves på et kjøpesenter.

Andersen mener de siste 16 dagene før jul viser om julehandelen går godt eller dårlig.

– Vi legger ikke skjul på at å fremme julehandelen er en av faktorene her, sier Andersen.

Er dette en måte å ta opp kundekampen mot Sørlandssenteret på?

– Jeg liker ikke å si at vi er i kamp med noen. Samtidig kan jeg si at vi har et rammeverk her i Kvadraturen som ingen kan ta fra oss. Julehandelen i Kvadraturen har tidligere hatt en vekst hvert år, men jeg vil ikke komme med noe ønske om hvor mye vi vil øke i år. Det vi ønsker er at det skal komme langt flere folk til sentrum.

Mer enn om Kristiansand blir Norges juleby nummer en, er Andersen opptatt av å vinne sørlandskampen.

– Vi er regionshovedstaden på Sørlandet, og vi jobber med å bli en attraksjon folk ønsker å oppleve. Dette blir noe helt spektakulært man virkelig bør få med seg.

Gratis juleparkering i to parkeringshus

I adventstiden, fra 3. desember til 23. desember, blir det gratis å parkere i parkeringshusene tilknyttet Slottsquartalet og Gyldengården, fra klokken 17.00 til 24.00. Det har formannskapet i Kristiansand kommune bestemt.

Raymond Solaas, daglig leder i Kristiansand Parkeringsselskap. Foto: Tore-AndrŽ Baardsen

– Publikum må trekke billett som vanlig i parkeringshusene, men fra 17.00 til 24.00 er tariffen satt til null, opplyser Raymond Solaas, daglig leder i Kristiansand Parkeringsselskap. Parkeringsselskapet må selv dekke inntektstapet, som vil kunne beløpe seg til minst 200.000 kroner for 710 gratis parkeringsplasser, ifølge Solaas.

– I et større perspektiv vil dette kunne være med på å gjøre byen mer attraktiv, noe som kan gi oss mer penger i kassa på sikt. 710 plasser er et betydelig antall, og når vi i tillegg har gratis gateparkering fra klokken 18.00, så har vi et godt parkeringstilbud i byen sier Solaas.

– Vi har alle vært opptatt av parkeringssituasjonen. Gratis parkering er et positivt tiltak for å skape mer liv i Kvadraturen i førjulstida. Tidligere har politikerne åpnet opp for å bruke Øvre Torv som parkeringsplass, så det er ikke noen nytt at vi bidrar positivt parkeringssituasjonen rundt juletider, sier Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand kommune.