KRISTIANSAND: – Flere av ungdommene ble plassert på andre institusjoner i landet med en tidshorisont på et år. Andre har sonet fengselsstraff på omkring ett år. Det er derfor en litt spesiell situasjon nå i og med at flere skal tilbakeføres til landsdelen, sier Karin Berthelsen i Ungdomsteamet i Kristiansand kommune.

Barnevernsbanden

Nyhetsoppslag i både nasjonale og lokale medier ga inntrykk av nærmest lovløse tilstander i Kristiansand våren og sommeren 2010. Grove ran, voldskriminalitet, rømninger, omfattende rusbruk og biltyveri var nærmest dagligdags.

Den såkalte barnevernsbanden skapte frykt hos publikum og hodebry i kommunen og politiet. Den uholdbare situasjonen gjorde at mange krevde strakstiltak.

Les også: Ber om to stillinger for å forebygge ungdomskriminalitet

Foto: Reidar Kollstad

– Det var helt vilt. I media var det stort fokus. I tillegg krevde politikere og administrasjon raske løsninger. I løpet av to uker så Prosjekt respekt dagens lys, sier Berthelsen.I prosjektgruppa skreddersydde fagpersoner fra ulike etater tvangstiltak for de sju mest krevende ungdommene. Flere av dem ble spredt rundt på institusjoner i Norge, men er nå på retur.

Mindre kriminalitet

– Det er store utfordringer knyttet til skifte av behandlingssted. God tilbakeføring krever tett og langvarig oppfølging av hver ungdom. Vi jobber derfor med konkrete planer for hva som skal møte ungdommene når de kommer tilbake. Både dagtilbud, fritidstilbud og riktig behandling står helt sentralt, sier Berthelsen.

Krimstatistikken viser bedring, men det er også slik at nye ungdommer kommer til.Karin Berthelsen i UngdomsteametBerthelsen sier at Prosjekt respekt har gitt svært gode resultater noe som gjenspeiles i kriminalitetsstatistikken. I årets ni første måneder i fjor hadde Agder 1536 påtaleavgjorte saker med mindreårige gjerningsmenn. I viser statistikken 1147 saker i samme periode. Men det er fortsatt et problem at nye ungdommer inntar den kriminelle løpebanen.

– Krimstatistikken viser bedring, men det er også slik at nye ungdommer kommer til. Her gjør politiets forebyggende enhet i samarbeid med kommunen en svært viktig jobb, sier Berthelsen.

Hun sier det også har vært en utfordring at ungdommene har begått kriminalitet på institusjonene de er plassert andre steder i landet. Et av argumentene for å spre ungdommene var at kriminaliteten ble begått i sammen.

– Antallet forbrytelser har blitt veldig redusert, men resultatet av plasseringen har vært veldig varierende. Noen har begått ny kriminalitet der de har vært, mens andre har latt være, sier Berthelsen.

Ungdommene blir myndige

En annen utfordring er at noen ungdommer har nådd myndighetsalder og at det begrenser bruken av tvang.

– Det er andre systemer som overtar, og opplegg i regi av barnevernet krever mer frivillighet når man blir 18 år. Det er derfor avgjørende at tiltak settes inn i god tid, sier Berthelsen.