SØGNE: Fredag ved 12-tida var katten Oscar (1) ute på tokt i nabolaget sitt, og fant veien inn til hønsene over gata.

Det skulle bli hans siste lunsj.

Matmor Berit Holmen Jensen var ute for å se etter katten, da hun fikk øye på Oscar.

— Han var inne i naboens hønsegård, og jeg tok på meg jakka for å gå og hente ham. Men gjett om jeg fikk sjokk da jeg fikk se naboen min stå og sikte på ham med rifle, sier hun.

"DRAPSMASKINEN": Katten Oscar ble fredag skutt bak hønsehuset av naboen, som betegner ettåringen som en "drapsmaskin". Foto: Privat

Så katten ble skuttPå hjørnet av hønsegården, fra veien, sto eieren av Kochin-hønene med en salongrifle og siktet på katten.

— Jeg fikk ikke sukk for meg før skuddet gikk av. Og katten ble drept momentant, forteller den forhenværende katteeieren.

Hun er sjokkert over handlingen, som foregikk rett foran øynene hennes.

— Det går da ikke an, midt i tettbebygd strøk med unger på alle kanter. Her kommer han ruslende med ladd våpen midt i veien, sier hun.

Hun stirrer tomt inn i hønseburet.

— Ikke bare går han med rifla åpenlyst. Han fyrer av skudd fra offentlig vei, sier Jensen. Hun kikker nedover svingen, der småbarn kommer trillende på trehjulssykkel.

ÅSTEDET: Rett før Oscar skulle til å krype inn under hønsehuset, falt skuddet. Katten klarte å karre seg til den andre enden av hønsegården før den døde. Foto: Amund Hestsveen

— En drapsmaskinNaboen vedkjenner seg detaljene, og legger ikke skjul på at han hentet salongrifla. Nå var det nok.

- Jeg var nødt til å foreta meg noe. Jeg har mistet 15 høns denne sommeren, forteller eieren av hønsegården til Fædrelandsvennen.

Han er opptatt av godt naboskap, og ville helst vært avlivingen foruten. Han viser oss rundt i hønsegårdene sine, og det flakser fjærkre over hele åsen. Her løper dessuten tre andre katter, dverghøns og perlehøns om hverandre i skjønn forening.

- Kattene dine lar hønsene være i fred?

- Jada. Det går kjempefint. Men katten til Jensen var jo en drapsmaskin, sier han.

Og forteller at det er den andre katten han skyter på kort tid.

Ringte selv politiet

— Jeg fanga den første i den klappfella der oppe på hønsehuset, sier han og peker.

Deretter tok han buret med til en annen nabo og spurte hva han skulle gjøre.

— "Bare skyt den, hvis den tar høns, sa den naboen", forteller hønseeieren, som selv meldte fra om avlivingen av Oscar til politiet.

- Jeg ringte selv politiet klokka 12.22 og fortalte hva jeg hadde gjort, sier han, og mener han har all rett på sin side.

— Høns er å regne som bufe. Og ikke buffet. Slik katten tydelig trodde. Politiet var enige med meg at jeg hadde rett til å handle i nødverge. Det har jo vært helt vilt her, den tida det har stått på, sier han.

FRITTGÅENDE: De mange titalls hønene til gårdeieren boltrer seg fritt over hele hagen og åsen i Amerikaveien. Foto: Amund Hestsveen

Sak for lensmannenEn slektning av katteeieren ringte så politiet.

— Det har tydeligvis vært en nabofeide, sier operasjonsleder Øystein Vellesen ved Agder politidistrikt.

Hendelsen er registrert i politiloggen klokka 12.42. — Vi har fått en telefon fra Jensens svoger. Katten skal ha gått inn i naboens hønsegård, eieren oppdager dette, og avliver katten med ei rifle inne i hønsegården, refererer Vellesen.

Saken er nå overtatt av Søgne og Songdalen lensmannskontor.