SØGNE: — Det er trist når systemet er sånn at du som saksbehandler helst bør sitte rolig ved en pult og ikke engasjere deg i bygda, sier Arnfinn Håverstad.

Håverstad, en sentral og mangeårig medarbeider i ingeniørvesenet i Søgne kommune, er nylig tatt av arbeidet med forvaltningsplanen for skjærgårdsparken etter at en ekstern jurist mente han var inhabil.

Tursti fra Verftet

Ett av forslagene i planen for skjærgårdsparken er å bygge en tursti mellom Verftet i Ny-Hellesund og Olavsundet. Håverstad eier halvparten av en ferieleilighet i Verftet, og det ble derfor stilt spørsmål ved om han har en særinteresse i turstien. Kommunens jurist mente eierforholdet ikke gjorde ham inhabil.

Siden kom det fram at Håverstad (med flere) skal bake brød i den vedfyrte bakerovnen på Verftet neste sommer. I formannskapets møte 12. september ble det derfor tatt initiativ til en ekstern juridisk vurdering av habiliteten. Konklusjonen ble at Håverstad var inhabil i arbeidet med forvaltningsplanen.

Kyststi: Fra det nybygde Verftet i Ny-Hellesund planlegges en kyststi som vil gå tvers over Kapelløya og skape en forbindelse med friarealet i Olavsundet. Stien er ett av tiltakene som foreslås i forvaltningsplanen for skjærgårdsparken i Søgne. Nylig ble saksbehandleren erklært inhabil på grunn av sin medvirkning i et bakeprosjekt ved Verftet. Foto: Tore-Andr Baardsen

I begrunnelsen fra advokat Gro Hamre, heter det at Håverstad gjennom brødbakingen har en interesse i at det kommer flest mulig besøkende til Verftet. Ved at stiforbindelsen blir etablert, vil båtfolk som ligger i Olavsundet kunne benytte seg av (brød)tilbudet. At bakingen er dugnadsbasert og innenfor et kort tidsrom, ble ikke vektlagt. Ei heller at fagmiljøet i kommunen er lite og at det vil være vanskelig å finne en erstatter med Håverstads kompetanse og erfaring.— Det er kona som baker, jeg skulle hjelpe til med å fyre i ovnen, forteller han.

Håverstad har arbeidet med stier i Søgne i ti år.

— Jeg har et sterkt personlig engasjement i å tilrettelegge turløyper for bygdas befolkning. En mister litt peppen når sånt som dette skjer, sier Håverstad, som presiserer at det er Vest-Agder fylkeskommune som tok initiativet til å anlegge turstien.

- Problematisk

Plansjef Dag Arntsen tar over arbeidet med skjærgårdsplanen, som skal opp på neste møte i formannskapet. Han vil ikke si om han vil endre innstillingen om å lage tursti mellom Verftet og Ny-Hellesund.

— Er det et tap for fagfeltet at Håverstad fjernes?

— Saksbehandlere jobber ikke i et vakuum, de diskuterer med andre på feltet. Men det er problematisk at vi ikke har mange andre medarbeidere å fordele oppgavene på.

— Tror du saken om rådmannen som er anklaget for å være inhabil har gjort politikerne ekstra alarmerte i habilitetssaker?

— Det er jo nærliggende å tenke at de er mer opptatt av dette nå enn tidligere – at de er mer på vakt.

- Utrolig dyktig

Per Fronth, som har hatt et kunstnerisk oppdrag under utbyggingen av Verftet, og som er engasjert i arbeidet med kyststien, reagerer kraftig på at Håverstad fjernes.

— Jeg har vært så heldig å samarbeide med Arnfinn Håverstad, og finner ham utrolig dyktig, oversiktlig og ryddig. Dessuten har han bygd stier før. Han er en av de beste, og jeg finner det tett opp mot utrolig at de skal trekke habilitetsproblematikken så langt ut i skjærrane, sier kunstneren.

Fryktkultur

Fronth sier beslutningen vitner om at man lar gangsynet tape for en fryktkultur.

— Her må man se det store bildet, og det handler om vitalisering av en uthavn, ikke snevre kommersielle interesser. Fokuset på habilitet gjør at folk er mer opptatt av ikke å gjøre noe galt, enn av faktisk å gjøre noe riktig. Det aller viktigste er likevel at vi faktisk bygger kyst- og kulturstien i Ny-Hellesund.