Terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Politiet

KRISTIANSAND: I sitt manifest skriver terrorsiktede Anders Behring Breivik om sin fascinasjon for World of Warcraft. Han satt av ett helt år til å spille. Butikken Gamezone.no i Kristiansand er en av Norges største innen dataspill. Våren 2007 tikket det inn en bestilling til butikken som da holdt til i Vestre Strandgate. Breivik ønsket å kjøpe tilleggspakken Burning Crusade til World of Warcraft.– Han gjorde en bestilling via nettsidene våre og betalte med VISA-kort, så fikk han tilsendt et spill til 299 kroner, sier Trond Aanensen, daglig leder i Gamezone til Fædrelandsvennen.

Gjerningsmannen

Dette sjekket Aanensen da navnet til gjerningsmannen ble kjent. Han fant ingen andre bestillinger fra Breivik i butikkens system.

World of Warcraft er et av flere spill som har vært i søkelyset etter terrorangrepet 22. juli. I avhør har Anders Behring Breivik forklart at han brukte spillet som atspredelse og for å øke moralen og motivasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HEKTET: Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest at han satte av et helt år til å spille World of Warcraft.

I det populære spillet møtes spillerne gjennom internett og kriger mot hverandre. Politiet kartlegger nå Breiviks spillatferd online.

– Vi gjør dette på grunn av det han har utført, særlig på Utøya som kan ses i sammenheng med rollen man har i et slikt spill. I tillegg er det ting han skriver i manifestet og ordbruk i avhør med paralleller til hva spillet går ut på, sa Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet til VG denne uken.

50.000 spillere

Gamezone i Kristiansand leverer spill til over 50.000 spillere landet rundt. I fjor omsatte butikken for 15 millioner kroner. Daglig leder Trond Aanensen tenker ikke mye på at det var han som solgte Breivik deler av World of Warcraft.

– Jeg har ikke reflektert noe mer rundt dette enn at han har kjøpt et spill her for noen år siden. Så har han blitt gal noen år etterpå. Jeg ser på dette som å kjøpe en hvilken som helst vare et hvilket som helst sted, sier Aanensen.

– Er dette et voldelig spill?

– På ingen måte. Du skal drepe figurer – ikke ekte mennesker. Det er mye slåssing og du skal hele tiden drepe, men du ser ikke noe blod.

World of Warcraft spilles av millioner av mennesker over hele verden.

Avhengighet

Det har også tidligere skapt overskrifter fordi spillere har blitt behandlet for avhengighet. I Norge har spillet aldersgrense 12 år.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier de har kartlagt hvor Anders Behring Breivik kjøpte sine dataspill.

– Men det er mindre interessant hvor han har kjøpt disse spillene, dette er spill som er tilgjengelig for alle. Det viktigste er at han har kjøpt spillene, sier Kraby til Fædrelandsvennen.

Han sier avhør og videre etterforskning vil fortelle politiet noe om i hvilken grad Breivik er påvirket av spillene.

Anmeldte

Mandag anmeldte Svein Olaf Olsen spillet Call of Duty Modern Warfare 2 til politiet i Kristiansand. Han har en datter som overlevde massakren på Utøya. I manifestet sitt skriver Anders Behring Breivik at han trente på skyting gjennom dette spillet.

Henlegger trolig spillanmeldelse

Også dette spillet går unna hos Gamezone. Daglig leder Trond Aanensen sier det ikke finnes en eneste undersøkelse som viser at normale mennesker begår lovbrudd som følge av spill.

— Når det kommer, skal vi begynne å reflektere over det, ikke før. Nå er spill for meg friheten for voksne mennesker til å velge. Dette handler om trykkefrihet og talefrihet. Vi kan ikke sensurere spill fordi noen galninger kan misbruke dem, sier Aanensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ANMELDT: Svein Olaf Olsen har anmeldt dette spillet til politiet.

– Harmløs eventyrverden

Erling Ellingsen fra Vennesla har vært spillanmelder i VG og journalist i Fædrelandsvennen. Nå er han kommunikasjonssjef i spillutviklingsselskapet Funcom og regnes som en av landets fremste spilleksperter.

– World of Warcraft er et onlinespill. De fleste av figurene du møter i spillet er egentlig andre spillere. Du kommer inn i en ganske harmløs eventyrverden med alver og troll og monstre, sier Ellingsen, som mener spillet ikke er voldelig i vanlig forstand.

– Rett nok skal du skyte og overvinne monstre på din vei opp i spillet, men det er snakk om svært karikert eventyrvold. Du skal redde ulike figurer, hjelpe, tjene penger og så videre. Det minner mer om en Ivo Caprino-film enn et tradisjonelt skytespill, sier han.

Ellingsen mener spillet er fantastisk laget, og han ga World of Warcraft, som har 12-årsgrense, sekser på terningen i sin VG-anmeldelse.

– Det er anslått at over 100.000 nordmenn har spilt World of Warcraft og over ti millioner er abonnenter på verdensbasis, sier Ellingsen.

– Spill, ei heller World of Warcraft, skaper mer avhengighet enn andre ting, for eksempel sport. Samtidig viser det seg at noen få blir helt hektet og avhengige. Det er alvorlig og da må man se etter faresignaler, sier han.