ARENDAL: — Vi har folk som ferdes i stasjonen som holder oppsyn. Vi har også en driftssentral som overvåker, sier Ole Th. Dønnestad, daglig leder i Agder Energi Produksjon, til fvn.no tirsdag kveld.

Likevel var det en laksefisker som oppdaget lekkasjen klokken 07 tirsdag morgen.

— Vi tror dette var relativt kortvarig, kanskje noen timer eller en dag, sier Dønnestad om hvordan det kan ha seg at de selv ikke oppdaget oljelekkasjen.

Han legger også til at selskapet jobber aktivt for å unngå lekkasjer, men at de aldri kan sikre seg hundre prosent mot det.

Hundrevis av liter olje ut i Nidelva

Miljøkontakt i Agder politidistrikt, Knut Olaf Knudsen, uttalte til fvn.no tidligere i dag at det mangler 400 til 600 liter olje fra en tank på Rygene kraftverk. Dønnestad kan ikke svare på hvor ofte oljetanken som inneholder 10.000 liter olje, der lekkasjen sannsynligvis oppsto, sjekkes.

— Fokuset vårt i dag har vært på konsekvensene. Når vi får ut vannet av turbinen, vil vi inspisere stedet der lekkasjen sannsynligvis kom fra, sier Dønnestad.

- Kan ha oppstått tidligere

Ifølge Hans H. Bakke, leder for beredskapsavdelingen i Østre Agder brannvesen, kan lekkasjen ha oppstått tidligere enn tirsdag morgen.

- Det er litt uvisst hvor lenge det har lekket. Jeg ser ikke bort ifra at den kan ha pågått lenger enn siden i morges. Noen mener de har sett noe olje i går kveld, men ingen ble varslet før i dag tidlig, sier han.

Ole Th. Dønnestad kan ikke svare på når lekkasjen oppsto.

— Det er ikke så lett å si før vi har undersøkt nærmere. Vi fikk beskjed i dag morges, og etter all sannsynlighet har den ikke pågått lenge, sier han.

Har lense ute

Bakke forteller at brannvesenet sammen med andre etater hadde ni-ti personer i arbeid frem til i ettermiddag.

— Nå har vi gjort en førsteinnsats med å fange opp olje og sørge for at det ikke lekker mer. Vi har hatt en spesialbil som har sugd opp olje ved Helle og på nedsiden av den nye broa på E 18, sier han til fvn.no.

Bakke sier at det er i området Helle det har samlet seg mest olje, siden det er der vannet kommer ut fra fjellet fra kraftstasjonen og det er en «bakevje» der vannet står og «surrer».

En lense er lagt ut på Helle, og avdelingslederen ber båtfolket være oppmerksom på den oransje «pølsa» i vannet.

Dyreliv ikke skadet

Så langt skal det ikke ha blitt oppdaget at fisker eller dyreliv har tatt skade av oljen.

— Det ble sett en død tryte ved Helle. Vi har konferert med fiskerioppsynet, som sa at det var lite sannsynlig at den hadde dødd på grunn av olje, sier Bakke, og forklarer at det sannsynligvis har vært en laksefisker som har fått fisken på kroken og kastet den uti igjen.

Han forteller også at miljøvernavdelingen i Aust-Agder fylkeskommune har undersøkt sjøen.

— De har observert utenfor Hisøya i dag, og de har ikke sett dyreliv som har tatt skade. Det var blueshine (tynn oljefilm, red. anm.) å se noen steder, men ikke noe av betydning, sier Bakke.

Taper penger

Rygene kraftverk er inntil videre stengt som følge av lekkasjen. Nå jobbes det med å pumpe ut vann fra turbinen ved oljetanken, der lekkasjen antakelig oppsto.

Ifølge Ole Th. Dønnestad vil vannet være pumpet ut i løpet av onsdag eller torsdag.

— For oss er det miljøet som går foran, det er vårt hovedfokus. Men det er klart at dette er et stort vassdrag med mye vann. Det er ikke lett å si hvor mye dette vil koste på det nåværende tidspunkt. Men vi styrer også ovenforliggende stasjoner, så vi kan lukke eller holde igjen litt vann. Men vi har plikt til å holde et minstemål på vannstanden, sier Dønnestad.

Ifølge produksjonslederen produserer Rygene kraftverk 280 millioner kilowattimer i året.

— Det er klart at dette får økonomiske konsekvenser, men det er underordnet nå. Vi har også forsikringsavtaler, sier Dønnestad.

— Lekkasjen kan være rask reparerbar eller det kan ta tid. Det er også visse sikkerhetsprosedyrer vi må følge før vi kan gå ned dit, men sannsynligvis vet vi mer om lekkasjen i løpet av torsdag eller fredag, sier han.