KRISTIANSAND: — Skolegudstjenester og bordbønn står som punkt en og to på vår tipunktsliste. Dette er svært viktig for oss i samtalene med Høyre. Vi har sett hva Ap svarte i Fædrelandsvennen mandag. De vil ikke være med oss på dette.

Det sier KrFs forhandlingsleder Grete Kvelland Skaara.

Aps ordførerkandidat Mette Gundersen sa da at KrFs forslag om mer bordbønn i skolen blir smått og gammeldags og trangt i en slik sammenheng.

Aps andrekandidat og tidligere ordfører for KrF, Jan Oddvar Skisland sa det slik:

— Hvordan ønsker vi at folk skal oppfatte Kristiansand? Syng gjerne før maten i barnehagen, men kan de ikke synge forskjellige sanger og forskjellige bønner, i respekt for at vi er forskjellige, sa han.

Ikke kontroversielt

”I undervisningen skal det ikke være forkynnelse eller religionsutøvelse.

Utdanningsdirektoratet

— Bordbønn er ikke så kontroversielt som mange tror. Bystyret har vedtatt det to ganger allerede, sier Jørgen Kristiansen.

— Men et vedtak gjelder til et nytt fattes. Derfor ønsker vi å få til en forpliktende avtale om gudstjenester og bordbønn for fire år, sier Kvelland Skaara.

Forstår

Dag Vige Foto: Jorunn Jensen

Venstres ordførerkandidat Dag Vige sier han har stor forståelse for KrFs ønske om å prege barn og unge med gode verdier.

— Jeg er selv et troende menneske, og har vært det hele livet. Men de må bruke riktig arena. Å ha bordbønn i skolen er det ikke anlending til, og slik mener jeg det skal være. Mitt råd til KrF er å arbeide for å utbre den kristne tro skjer i kirker, bedehus, organisasjoner og den enkeltes hjem - ikke i det politiske, faglige landskapet, sier Vige.

Ulovlig

— Hvorfor skal barna be bordbønn? Det er foreldrene som skal oppdra barna - ikke skolen. Hvis lærerne kan kreve at mine barn skal be bordbønn, ser jeg det som et overgrep mot min barn, sier Vibeke Lauritsen i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder (HEF).

Humanetisk Forbund mener bordbønn i skolen utvilsomt er i strid med retningslinjene for skolen.

— Å praktisere bordbønn som en hverdagsaktivitet er i strid med retningslinjene fra Stortinget. For oss er det oppsiktsvekkende hvis et politisk parti går inn for at kommunen skal praktisere det, sier Hans Christian Nes i Human-Etisk Forbund.

Gudstjenester

— Human-Etisk Forbund i Vest-Agder skal nå sende brev til alle skolene i fylket, der vi ber om å vurdere praksisen med skolegudstjenester. Vi hører at gudstjenestene skal være frivillig. Når vi vet at de aller, aller fleste barna deltar, mens bare 13 prosent går i kirken julaften, så er det noe som skurrer her. Hvor frivillig er dette egentlig, sier Vibeke Lauritsen i HEF Vest-Agder.

— Vi er ikke imot at barn fra kristne familier skal gå i gudstjeneste. Men det bør finne sted utenfor skoletiden. Når gudstjenesten legges i skoletiden som allmenn aktivitet, mener vi at det strider mot idealet om at skolen ikke skal påvirke til tro eller forkynnende aktiviteter. Det er ikke skolens anliggende. Men skolegudstjenester er ikke på total kollisjonskurs med retningslinjene. Det er imidlertid bordbønn, sier Hans Christian Nes i HEF.