Kristiansand: I Kristiansand tingrett ble 22-åringen fredag varetektsfengslet i ytterligere åtte uker, etter at han i mai i fjor knivstakk en vel 40 år gammel mann på Gaupemyr i Lillesand. I tingretten ble 22-åringen dømt til åtte års forvaring, med en minstetid på seks år. Han nektet da for å ha knivstukket, og med overlegg, forsøkt å drepe lillesanderen.

I lagmannsretten tilstod mannen, men nektet for at dette var drapsforsøk. Lagmannsretten økte straffen til ni års forvaring med en minstetid på seks år.

22-åringen har nå sittet i over 520 dager i varetekt, men tingretten i Kristiansand mener det ikke er fare for noe oversoning.

Den domfelte har anket til Høyesterett både over saksbehandlingen og straffeutmålingen i lagmannsretten. Det er i anken blant annet anført at rettens begrunnelse for å idømme forvaring ikke er tilstrekkelig, og at nødvendige hensyn til unge lovbrytere ikke er ivaretatt. Ankeutvalget har åpnet for at både saksbehandlingen og straffeutmålingen kan prøves for rikets øverste dommere.

Kristiansand tingrett har i forbindelse med forlenget varetektsfengsling vist til de fellende dommene både i tingretten og i lagmannsretten.

«Retten vil også vise til at lagmannsrettens dom, og den oppmerksomhet saken fikk i den forbindelse, snarere er egnet til å understreke at det foreligger omstendigheter som i særlig grad styrker mistanken mot siktede, samt at løslatelse er egnet til å søte allmennhetens rettsfølelse, i tillegg til å skape utrygghet».

Varetektsperioden er i første omgang begrenset fram til 21. november. Saken er ikke berammet i Høyesterett.