OSLO: I tingretten ble de tre tiltalte, 26, 22 og 23 år gamle, frifunnet. I lagmannsretten ble de funnet skyldige, og dømt til tre års ubetinget fengsel. Høyesterett åpnet for å behandle selve straffeutmålingen, men avviste den øvrige del av anken fra de domfelte.

I Høyesterett uttalte førstevoterende , konstituert høyesterettsdommer Eirik Akerlie, blant annet at ”selv om overtredelsen av straffeloven § 242 er dominerende for straffastsettelsen, må imidlertid de straffbare handlinger ses i sammenheng. Jeg viser her til at det var de tiltales forutgående voldshandlinger, og at de løp etter fornærmede ned mot elva, som utløste handlingsplikten.

Ble stående

I stedet for å få tak i hjelp, ble de tiltalte stående i flere minutter for å se på Hovet, før de forlot stedet uten å foreta seg noe mer. Forholdet fant sted i Kristiansand sentrum, hvor det var enkelt for de tiltalte å tilkalle hjelp. Det framgår av lagmannsrettens dom at mens Hovet var i elva, kom det en vekter som en av de tiltalte pratet med. Vekteren ble ikke gjort kjent med at Hovet befant seg i elva og trengte hjelp.

Konsekvensen av de straffbare handlingene var fatal, idet en ung mann på 25 år mistet livet. Ikke minst av allmennpreventive grunner er det nødvendig å reagere med en lengre ubetinget fengselsstraff.

Rettspraksis

Det er vanskelig å finne sammenlignbar rettspraksis som kan gi direkte veiledning for straffastsettelsen. De dommer fra Høyesterett som gjelder straffeloven § 242 første og/eller andre ledd, jf. tredje ledd, omhandler tilfeller som er nokså forskjellige fra nærværende sak. Det gjelder også til dels Rt. 1986 side 288, som lagmannsretten har vist til. Samlet sett viser imidlertid praksis at de utmålte straffene i saken her er kommet noe høyt.

De tiltaltes roller i saken vurderer jeg som tilnærmet likeverdige”, skriver dommer Akerlie. De øvrige dommerne tiltrådte vurderingen til denne dommeren, og avgjørelsen fra rikets øverste domstol er dermed enstemmig.

Det var i Høyesterett tema om en lovendring fra 2005 om mulig dødsfølge kunne vurderes slik at straffen kunne reduseres, men dette har Høyesterett sett bort fra.

Ut fra en samlet vurdering har Høyesterett likevel funnet at straffen kunne reduseres med et halvt år.