MARNARDAL: – De voksne ville aldri ha godtatt å ha slike doer på jobbene sine. Hvorfor skal vi ha det slik, spør Åsmund Tronstad (12) og Hanne Breland (12).

Fortell om dine dystre do-historier i debatten under saken!

De representerer elevrådet på Øyslebø skole i Marnardal. Nå har de skrever et fortvilet brev til kommunen med bønn om at noe må gjøres med forholdene. Det dreier seg om både jente— og guttedoene for 5. og 6. klasse. De andre klassene har helt nye og moderne toaletter fordi de holder til i et renovert bygg.

– Men dit er det langt for elevene å gå, da må de til en annen bygning, forteller Åsmund og Hanne.

Rusten risserenne

I brevet til kommunen beskriver de luktproblemet som det største. Men i tillegg er tisserenne for guttene rustent, flere av låsene og håndtakene er ødelagte, en lampe ødelagt og det mangler speil. Dessuten er det skriblet ekle ting på veggene.

– Og så er doveggene så lave at andre lett kan kikke over. Det er ikke hyggelig i det hele tatt, forteller Hanne.

Hun kvier seg veldig for å bruke jentedoen.

– Da må jeg i alle fall ha genseren foran nesa for å orke det, forteller hun.

(Les mer under bildet)

Foto: Jarle R. Martinsen

Støtte fra rektor

Rektor Karen Martinussen på Øyslebø skole skjønner sine elever veldig godt.

– Jeg støtter dem fullt ut, og forventer at de blir tatt på alvor av kommunen, sier hun.

Hun mener det er viktig at elevene involveres i prosessen videre, ikke minst for å vise barna at det faktisk nytter å ta opp kritikkverdige ting som dette.

Det er teknisk etat som i så fall skal gjøre noe med forholdene. Leder for etaten Asbjørn Dale sier et arbeid her må stille seg i køen av alle andre bygg som trenger vedlikehold i kommunen.

– Men jeg håper vi kan få gjort en jobb her så fort som mulig. På sikt trenges det uansett et helt nytt toalettanlegg på skolen, sier han.

Skal passe på

En som vil passe på nettopp det, er kommuneoverlege i Marnardal Vidar Toreid. Han kan om nødvendig sette makt bak kravet for å sørge for at elevene får bedre toalettforhold på Øyslebø skole.

– Vi kan nok bære over manglende maling i et klasserom, men de sanitære forholdene på toalettene skal være ordentlig, sier han.

Fortell om dine dystre do-historier i debatten nedenfor!