KRISTIANSAND/MANDAL: Mandag måtte rekesultne kunder i Mandal betale 179 kroner for en kilo med de populære skalldyrene hos Fiskelaget. Det var høyt nok til at enkelte kunder snudde i døra, opplyste de ansatte.

Espen Pedersen, daglig leder på fisk— og skalldyrforretningen, beskriver prishoppet slik i Lindesnes Avis.

– Når det er stor etterspørsel, men lite reker, stiger prisen.

Han forteller det typisk er vanskeligere å få tak i reker sommerstid enn resten av året. Rekemangelen gjelder langs hele sørlandskysten - ikke bare utenfor Mandal.

Pedersen ser for seg at prisene vil ligge høyt fram til august. Da synker normalt etterspørselen på ingrediensene til loff, hvitvin og majones - og rekene blir flere.

Like bak

Hos Fiskebrygga Reinhartsen i Kristiansand kostet rekene 160 kroner kiloen sist lørdag. Siden fvn.no sist snakket med daglig leder Reidar Fredriksen, har rekene hans blitt ti kroner dyrene.

– Jeg var ikke på jobb i dag, men jeg vet de bak disken tok 170 kroner kiloen i dag, sier Fredriksen mandag.

Dermed synes han heller ikke kiloprisen i Mandal er lagt for høyt. Den er der den bør være, hvis forhandleren skal sitte igjen med noe.

Og situasjonen er ikke unormal, minner han på. I sommermånedene er rekeprisene bortimot 3-4 ganger så høye som ellers i året. Alt på grunn av etterspørselen.

Liten grunn til optimisme

Han har få oppmuntrende ord til dem som håper at rekeprisene vil gå ned utover i juli. Tvert i mot:

– Vi får inn mellom 30 prosent og 50 prosent av den mengen reker som markedet ønsker. Flere av fiskebåtene har dessuten ferie.

Og til sist:

– Hvis vi får det varme været folk håper på, kommer brennmanetene. Da blir rekene enda færre, sier rekeforhandleren.

Hans kollega i Mandal, Espen Pedersen, har ytterligere en dårlig nyhet for dem som ønsker skalldyr til middagen: Krabbene har vært usedvanlig dårlige i år.

– Nesten ingenting er brukbart, sier Pedersen til Lindesnes Avis.