KRISTIANSAND: Det var natt til søndag 30. september at rumeneren sammen med fire andre kjørte i land med danskeferja. Tollerne kontrollerte bagasjen til reisefølget. Det ble ved undersøkelsen funnet tre skinn fra brunbjørn som stammer dyr som står på listen over truede dyrearter.

Tilstod

I retten onsdag tilstod mannen at han hadde tatt med bjørnskinnene inn i landet, men han visste ikke at dette var ulovlig.

Det ene skinnet skulle han gi til sin nevø i Bergen som vederlag for at han skulle hjelpe til med å skaffe 45-åringen jobb i landet. De andre hadde han tenkt å gi bort til noen som kanskje ville ha slikt skinn.

I RETTTEN: Aktor, politiadvokat Per Moseid i samtale med rumenerens forsvarer, advokat Alf Tore Nilsen, før straffesaken startet onsdag morgen. Foto: Hallgeir Oftedal

Rumeneren ble etter vedtak av UDI utvist fra landet 8. februar 2011, etter at han var dømt for et grovt tyveri i Østfold. Utvisningen hadde en ramme på fem år, og anken ble senere avvist av Utlendingsnemnda.

Bortvist i fem år

I retten i går hevdet mannen med bestemthet, med referanse til advokaten som bistod ham med utvisningen, at han hadde fått beskjed om at utvisningsvedtaket var begrenset til to år og skulle gjelder fra september 2010. Derfor mente rumeneren at han kunne reise inn i landet.

I retten ble det opplyst at mannen hadde fått beskjed fra politiet om at utvisningsvedtaket hadde en ramme på fem år.

Politiadvokat Per Moseid ba retten dømme mannen til 60 dagers fengsel. Han har allerede sittet i varetekt i 40 dager. Etter endt soning blir mannen igjen utvist.