LILLESAND: — Vi vil unngå konflikter for enhver pris.

Det sier avdelingsingeniør Ole Martin Aanonsen i Lillesand kommune.

Sammen med representanter fra Midt-Agder Friluftsråd forteller han om kommunens planer om en mer eller mindre sammenhengende sti langs sjøen. Kyststien skal etableres uten ekspropriasjon og i full enighet med grunneiere i strandsonen.

— Ingenting blir gjort uten at grunneierne blir tatt med på råd, lover Aanonsen.

Rullestol

Kommunen har fått midler fra Aust-Agder fylkeskommune til forprosjektet som nå er i gang.

— Vi tar ikke sikte på å bygge nye stier og veier. Vi skal benytte stier som allerede finnes. Der det ikke er andre muligheter, må vi bruke gang- og sykkelstier, sier Aanonsen.

Det er Midt-Agder friluftsråd som skal stå for kartleggingen. Den skal være ferdig i februar.

— Vi skal gjøre minst mulig inngrep i naturen, forteller Janne Johnsen. Hun er prosjektleder i Midt-Agder Friluftsråd.

Det betyr at stien noen steder vil være fremkommelig for rullestolbrukere og barnevogner, mens andre steder ikke. Tilretteleggingen skal være begrenset, og vil noen steder kun dreie seg om rydding av kvister og greiner. Noen steder vil man bygge en liten bro eller steintrapp.

- Ekstase

Kyststien skal merkes med standard merking. Det er en påle med blåfarge på toppen.

— Merkingen er viktig fordi folk da vil vite hvor de har lov til å gå i strandsonen. Du vil gå på privat grunn, men det er legalt. Kyststi-merket sier at det er ok, i stedet for at man må gå med loven i hånd, sier Per Svein Holte, daglig leder i Midt-Agder Friluftsråd.

Til feltarbeidet har friluftsrådet engasjert en stifinner. Han leter etter fremkommelige stier i hele kommunen.

— Stifinneren vår har vært helt i ekstase. Han har funnet så mange fine stier og koblingspunkter, forteller prosjektleder Johnsen.

Folkehelse

Etter at forprosjektet er levert, skal kommunen kontakte grunneierne. Når kyststien vil stå ferdig fra øst til vest, er usikkert. Trolig vil man merke ett område av gangen.

Målet er bedre folkehelse.

— Noe av hovedhensikten er å sikre allmennheten en bedre tilkomst til sjøen. Stiene ligger der allerede i dag, men det er ikke mange som bruker dem, sier Aanonsen i Lillesand kommune.