Det hevder Mathilde Moland, mor til drapsdømte Tjostolv Moland fra Vegårshei.

Ifølge familiene er situasjonen så alvorlig at de frykter for nordmennenes liv og helse. I går innkalte advokat Morten Furuholmen til pressekonferanse med mødrene til stede. De mener det er et akutt behov for at Norges regjering griper inn.

Mishandles

Mathilde Moland er bekymret for sønnen som sitter fengslet i Kinshasa. Her er hun sammen med sønnen under et tidligere besøk i Kongo. Foto: Troens Bevis / Scanpix

— De blir banket opp og mishandlet på fengselscella. Vi frykter for infeksjoner og hiv-smitte, sier Mathilde Moland til Fædrelandsvennen.For to dager siden mottok advokat Furuholmen brev fra de dødsdømte fangene hvor de "roper" om hjelp:

"Hjelp, vi har seriøse problemer. Vi blir mishandlet og slått. De prøver å true oss for penger. I går ble vi banket fordi vi fortalte besøkende hva som skjer. Vi har kutt og blåmerker. Moland er bitt inn til beinet i en finger. Vi blir hånet, trakassert rasistisk, hetset, utpresset, spyttet på, dyttet og drapstruet.", skriver mennene.

Sover på omgang

— De tør ikke sove samtidig og sover derfor på omgang. I cella er det seks fanger, to av dem er plantet for å rapportere til fengselsledelsen. Når Utenriksdepartementet besøker dem, så ser det ok ut, men så fort de norske representantene forlater fengselet, så plages de igjen. Første steg må være å skaffe egen celle, sier Mathilde Moland.I fjor ble nordmennene overflyttet til Ndolo-fengselet i Kinshasa. Det ble vurdert som et langt steg nærmere Norge. Familiene tror fortsatt på dette, men sier fengselsforholdene har forverret seg betydelig.

— Guttene har det mye tøffere nå. I Kisangani var de høyt i hierarkiet og ble verdsatt av medfangene. På egen celle kunne de ringe hjem så lenge og så ofte de ville. Nå er det samtaler på to minutter. Jeg har ikke snakket med Tjostolv på snart to uker, sier Mathilde Moland.

Tjostolv Moland fra Vegårshei har sittet fengslet i Kongo siden han ble arrestert i 2009. Foto: Scanpix

Hun tolker brevet fra sønnen og Joshua French som en desperat handling.

Alvor

— Det ligner ikke dem å sende et slikt brev. Vanligvis er tålegrensen svært høy. Nå er det alvor. Jeg frykter for sikkerheten og helsa deres, sier Moland.

Hun håper justisminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg kommer på banen.

— Med utviklingen vi nå ser, så må norske myndigheter sette inn hardere skyts for å få dem hjem, sier Mathilde Moland.

Norsk UD opplyser til Dagbladet at de er orientert om situasjonen.— Det er ikke akseptabelt at det oppstår situasjoner i fengselet som truer deres sikkerhet, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Marte Lerberg Kopstad til avisen.

— De har et helvete i fengselet og situasjonen er vanskelig å kontrollere. De føler seg rett og slett hjelpeløse, sier mennenes advokat, Morten Furuholmen.