KRISTIANSAND: Den 22 år gamle gutten hadde kommet i kontakt med jenta via Facebook og kom på besøk til jenta. Den domfelte hevdet i retten at han hadde fått uttrykkelig beskjed fra jenta at hun var over 16 år og at det også fremgikk av Facebookprofilen at hun var over den seksuelle lavalder.

Sa hun var 13 år

Den fornærmede jenta har i sine forklaringer sagt klart fra at hun hadde fortalt at hun var 13 år. Dette har også retten lagt til grunn. Spørsmålet om aldersmessig eller annen utviklingsmessig jevnbyrdighet er vurdert av retten, men avvist fordi aldersforskjellen er for stor.

Den domfelte har av de sakkyndige fått diagnosen lettere psykisk utviklingshemmet. Denne diagnosen har etter rettens betydning ikke avgjørende innflytelse på selve det straffbare forholdet. Først når en person har en betydelig sterkere utviklingshemning, kan dette være av betydning.

Forsvareren til tiltalte, Pål Berg Helland nådde dermed ikke frem i retten med sin argumentasjon.

Tidligere overgrep

Domfelte er tidligere dømt for å ha forgrepet seg på en liten jente på fire og et halvt år. I tillegg har han begått overgrep mot to andre små barn. Disse overgrepene skjedde da han var under den straffbare lavalder.

Påtalemyndigheten ønsker at mannen skulle dømmes til forvaring, fordi det er et forsterket behov for å beskytte samfunnet mot nye seksuelle overgrep fra 22-åringens side. Dette er retten enig i. Kristiansand tingrett har derfor dømt mannen til forvaring i to år og seks måneder. I tillegg er han dømt til å betale den fornærmede jenta 50.000 kroner i oppreisningserstatning.

Under straffesaken fortalte den domfelte for første gang at han i alderen fra han var seks til 14 år var utsatt for gjentatte sterke seksuelle overgrep fra en mann. De sakkyndige i retten sa at disse forholdene kan virke negativt i forhold til domfeltes interesse for seksuelle tilknytninger til personer som er yngre enn han selv. Domfeltes advokat, Pål Berg Helland, har uttalt at dette forholdet nå blir anmeldt til politiet.