KRISTIANSAND: — Det har skjedd i forbindelse med arbeidet med det nye rådhuskvartalet. Vi har klart å spyle ut mye av betongen. Men ikke alt, derfor skifter vi ut kummen mellom rådhuset og Haandverkeren, forteller driftsleder for ledningsnett og avløp i Kristiansand kommune, Kjell Einar Liane.

Jet-peling

— Dette er egentlig en gammel sak, sier Kaspar Strømmes prosjektleder i det nye rådhuskvartalet, Richard Strømme, som samarbeider med Kruse Smith AS om jobben.

— Jeg visste ikke at vi måtte skifte ut noe der, men jeg ser gjennom vinduet her at de holder på der borte, forteller han.

— Vi vet ikke helt hvordan det har skjedd. Men vi tror det er i forbindelse med fundamenteringen og måten det gjøres på. Vi bruker noe som kalles jetpeling. Det vil si at sement og vann blandes med masse under høyt trykk. Når det herder står det igjen som peler under fasaden. Så settes det søyler med mindre mellomrom, til vi får en vegg av peler.

Ikke med vilje

BETONG I AVLØPET: Her skiftes en kum etter at avløpet i byen ble fylt med betong under fundamenteringen av det nye rådhuskvartalet. Foto: Jan Oddvar Eide

— I forkant av arbeidet hadde vi gravd opp og blokkert det som ble påvist av ledninger og rør i grunnen. Det kan ha vært gamle rør som ikke er på kartene. Hvordan sementen har kommet inn i systemet er uavklart. Det skal vi komme tilbake til senest høsten 2013. Men det er stor sjanse for at det stammer fra jetpelene, sier Strømme.- Det ble spylt i vår og i sommer. Men alt er tydeligvis ikke kommet ut. Det kan ha blitt for tett i forbindelse med frosten i vinter. Vi har i alle fall ikke sluppet betongen ut med viten og vilje. Vi har prøvd å blende av rørene før vi begynte fundamenteringen. Denne metoden ble for øvrig valgt fordi det er skånsomt overfor de gamle konstruksjonene rundt, sier han.

5000 kubikk

Strømme regner med at det skal brukes cirka 5000 kubikkmeter betong på kvartalet, som får 10.000 kvadratmeter nybygg, og 5000 kvadratmeter i det gamle bygget til Fædrelandsvennen.

- Og kostnaden?

— Hvem som tar kostnaden har vi ikke brukt mye krefter på ennå. Det blir muligens en forsikringssak, det vil vise seg, sier Strømme.