OSLO: – Et par med slynger er en super gave. Du får trent hele kroppen, både koordinasjon og styrke, på en utmerket måte og det er liten sjanse for å skade seg. Det funker rett og slett sykt bra, sier Camilla Herrem.

Het hjemmetrening

Den lynraske landslagsvingen kan godt tenke seg et par slynger til å henge opp i leiligheten, og hun er sikker på at mange mosjonister vil bli sterkere i løpet av 2013 dersom de kunne hatt muligheten til å drive hjemmetrening på samme måte.

Camilla Herrem Foto: scanpix

Tidligere fotballproff, Stig Inge Bjørnebye, har gjort som Herrem og ført opp et par slynger på ønskelista. Han mener det er en gave som passer å gi til både mosjonister og topptrente.– Men kjøper du boka «Fifty Shades of Grey» til samme person, kan nok formålet med slyngene misforstås, sier Bjørnebye og humrer godt.

Hanne Sørvaag heier også på utstyr som kan legge til rette for hjemmetrening. Og det må være enkelt og effektivt, ifølge den ferske «Skal vi danse»-vinneren. Selv har hun både pilatesball, yogamatte og dvd-er med øvelser liggende hjemme.

Hanne Sørvaag Foto: scanpix

– Det er fint når du ikke rekker å stikke innom treningssenteret eller mangler muligheten til å ta en løpetur. Jeg har vanligvis ikke problemer med det når jeg er hjemme i Oslo, men jeg har alltid med meg yogamatta på reise slik at jeg kan trene på hotellrommet, sier hun.

Personlig trener

Sørvaag trener minst annenhver dag og liker å variere treningen mellom styrke, yoga, sykling og løping. Én dag i uka er hun sammen med personlig trener (PT).

– Søsteren min og mannen ga hverandre PT-timer til hverandre i fjor. En genial gave om man er motivert for å komme i bedre form. Men det er viktig å sjekke kompetansen til trenerne før du handler. Ta ikke den første og beste, understreker Sørvaag.

Skøyteski og briller

Finn Christian Jagges heteste gavetips er et par med skøyteski.

Finn Christian Jagge Foto: scanpix

– Alle har "vanlige" langrennsski, men det er mye morsommere å gå fristil enn klassisk. Og det er knallgod trening, ifølge alpinisten.Men hva ønsker en mann som har "det meste" innen sportsutstyr til jul?

– Nye slalåmbriller. Det er litt som sokker. Du trenger påfyll med jevne mellomrom. Og det er kjedelig å kjøpe, men fint å få, sier den tidligere OL-mesteren.

Massasjerulle

Gunn-Rita Dahle Flesjå reiser aldri noen steder uten massasjerullen sin, en avlang rulle i hard isopor.

Gunn-Rita Dahle Flesjå Foto: scanpix

– Den er helt nydelig å bruke etter trening for å tøye opp støl muskulatur, lett å ta med seg og veldig funksjonell. Den hjelper til og med mot cellulitter, bedyrer terrengsyklisten.Ved å legge muskulaturen du vil myke opp over rullen og legger press med egen kroppsvekt, får du løsnet godt opp. Dahle Flesjå har allerede handlet massasjerulle til venner og familie, og mener det er en gave som passer for absolutt alle.

Fart på forfoten

Yngvar Andersens beste julegavetips til dem som har kastet seg på joggebølgen og kommet godt i gang med løpingen er et par barfotsko.

Yngvar Andersen Foto: arkiv

– Min erfaring er at skoene hjelper deg til å få et enda bedre og mer effektivt steg, fordi du blir tvunget opp og fram i stedet for å lande på hælen, sier Andersen, som har benyttet seg av barfotsko en god stund. Han bruker dem utelukkende til korte intervalløkter.

SUP

Øverst på treningsguruens egen ønskeliste står et SUP-brett, som er en forkortelse for stand up padling – padling stående.

SUP-brett: - Med et SUP-brett, som jeg har fått fortalt kan være sammenleggbart og enkelt å ha med i sekken, får jeg sjansen til å padle mer, sier treningsekspert Yngvar Andersen. Foto: scanpix

– Padling er noe jeg alltid har likt godt, men uten lappen er jeg avhengig av andre for å komme meg ut på tur. Men med et SUP-brett, som jeg har fått fortalt kan være sammenleggbart og enkelt å ha med i sekken, får jeg sjansen til å padle mer. Det er mange fine vann i Oslo-marka jeg ser fram til å teste ut brettet på, sier Andersen.SUP-brettet ligner på et lite surfebrett, som du står på mens du padler.

Klær med kvalitet

Eirik Verås Larsen ønsker selvsagt at julehandelen kan føre til flere ivrige padlere.

— Det er kanskje vel dyrt å handle en kajakk, og det er synd. Det er ingenting som gir en sterkere og smidig overkropp enn padling, sier sørlendingen som har to OL-gull i grenen.

Et noe mer rimelig gavetips fra Verås Larsen er trenings- og turtøy, hvor han mener det har skjedd en revolusjon de siste årene.

– Et sett med godt ullundertøy er absolutt å anbefale. Det er mye kjekkere å trene, spesielt utendørs, om man har godt utstyr. Det er jo en kjent ting at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær.

Nordmenn kjøper mest sportsutstyr i verden

Ingen andre land i verden har forbrukere som kjøper like mye sportsutstyr som nordmenn, sett i forhold til folketallet. Det skyldes i hovedsak en ellevill julehandel og ivrige nordmenn på jakt etter nye ski for sesongen, ifølge administrerende direktør i Sportsbransjen, Bård Kristiansen. De to siste årene omsatte bransjen, som omfatter de store kjedene, for 11,5 milliarder kroner. I år går det mot rekordomsetning på 12 milliarder kroner.

– Det selges mye sportsutstyr per person, det er det ingen tvil om, understreker Kristiansen.

Men tallene er ikke nødvendigvis gledelig lesning for dem som tror at kjøpefesten er løsningen på folkehelseproblematikken. Ifølge Helsedirektoratet oppfyller bare én av fem nordmenn myndighetenes anbefalinger om minimum 30 minutter daglig, moderat fysisk aktivitet. Det kan ikke bety annet enn at det ligger mye ubrukt sportsutstyr rundt omkring i norske hjem.

– Salgstallene står ikke i henhold til aktivitetsnivået. Men vi bidrar til folkehelse. Nytt utstyr er uten tvil en motivasjonsfaktor for mange, påpeker Kristiansen.

Ski er et av de viktigste produktene for at det går så bra med bransjen, godt etterfulgt av sykler.

– Men joggesko og løpeutstyr har hatt et enormt oppsving de siste årene. Vi merker joggebølgen, sier Kristiansen og legger til:

– Ta for eksempel løpetightsen. Det er ikke mange år siden mannfolk mente det var altfor feminint å løpe rundt i. I dag har omtrent hver eneste mannlige jogger det.

Kristiansen merker at netthandelen er blitt mer og mer populær, men hevder han foreløpig har et avslappet forhold til den.

– Det er generelt en tøff konkurranse i markedet og det er ofte ikke de store prisforskjellene på nett og butikk.

PS: Statistisk sentralbyrås undersøkelse fra 2. kvartal i år viser at andelen av befolkningen som de siste 12 månedene kjøpte varer eller tjenester over nettet var på 76 prosent. Det er en økning på tre prosent fra 2011. Undersøkelsen viser blant annet at elektroniske artikler er populært blant menn, mens sportsutstyr er en hit hos mange kvinnelige netthandlere.