GJERSTAD: Det var ved 18-tiden onsdag at ettermiddagstoget fra Oslo på vei mot Stavanger fikk stans ved Gjerstad stasjon.

— Toget rev strømledningen. Toget står der, og det vil ikke komme andre forbi, sier Arvid Bårdstu, pressevakt i Jernbaneverket, til Fædrelandsvennen klokka 19.30. Det vil si at passasjerene i dette toget måtte flyttes over i busser. Det samme gjaldt de to neste togene mellom Stavanger og Oslo.

— Vi jobber med å organisere alternativ transport. Vi beklager ulempene dette medfører for våre kunder.

NSB kjører nå tog på strekningen igjen, men det kan bli forsinkelser, skriver NSB på sin nettside torsdag morgen. Begge nattogene er forsinket.

Pressevakt i Jernbaneverket, Ragnhild Aagesen, forteller tilFædrelandsvennen klokka 07.00 at feilen ble reparert rundt klokka 03.30, natttil torsdag.

— Årsaken til feilen er fortsatt vanskelig å si. Det kan havært en feil på kontaktledningen, eller på toget. Det er ikke den mest vanligefeilen vi har, men det hender fra tid til annen, sier Aagesen.

Nattogene går som vanlig

Klokken 23.30 opplyste Bårdstu at linja skal være reparert rundt klokken 02 natt til torsdag.

— Det ble sendt opp mannskaper fra Kristiansand. De måtte først pumpe luft i toget, slik at bremsene løsnet og toget kunne skyves bort. Etterpå starter jobben med skjøte ledningen. Det har de begynt med nå og de regner med å være ferdige i to-tiden, sier Bårdstu.

Ifølge pressevakten i Jernbaneverket ble tre avganger berørt av uhellet. Alle passasjerene er sendt via buss.

— Det har ikke vært snakk om veldig mange passasjerer, så NSB har klart å avvikle dette greit, sier Bårdstu.

Nattogene fra Oslo til Stavanger og motsatt vei er ventet å gå som normalt.

— Toget fra Oslo kommer til Gjerstad først og må kanskje vente litt før det kommer forbi, sier Bårdstu.

Sperrer all trafikk

Håkon Myhre, pressevakt i NSB, opplyste tidligere onsdag at toget på Gjerstad sperret trafikken i begge retninger, ettersom det kun er ett spor på strekningen.

— Alle passasjerer i tog fra Oslo, samt passasjerer i tog fra Stavanger, må over i buss når togene nærmer seg Gjerstad, sier Myhre.

Stort arbeid

— Det er et ganske stort arbeid når sånt skjer. Et tog stopper ikke fort. Det tar gjerne med seg noen meter. Det må skjøtes, henges opp nye bæreliner også videre. Og det kan være andre skader enn på kjøreledningen også, sier Bårdstu.

- Hva skjedde da ledningen ble revet?

— Det kan være mange årsaker til det. Det kan ha vært noe rim på tråden. Det er sånt som skjer fra tid til annen, sier Bårdstu, som legger til at det ikke var noen dramatikk rundt hendelsen.

Passasjerene holdt inne i toget

Så vidt han vet stoppet toget rett ved stasjonen. Men passasjerene ble holdt i det strømløse toget en stund.

— Det er noen prosedyrer knyttet til sånne tilfeller. Ingen skal gå ut av toget før man er sikker på at det ikke er strøm i ledningen, sier Bårdstu.

Han kunne ikke svare på hvor lenge passasjerene måtte sitte i toget. Ifølge yr.no var det 10,3 minusgrader på Gjerstad jernbanestasjon klokken 19.