”— Noen hadde kanskje betalt hundre kroner for lite i omregistrering og ble avskiltet.

Øystein Krogstad, fungerende distriktsleder i UP KRISTIANSAND. 1439 kjøretøy ble kontrollert da politi, vegvesen og tollvesen hadde storaksjon på veiene i går. Resultatene var tydelige også for de forbipasserende.

— Det ble kanskje litt vel mange avskiltninger. Bilene som ble avskiltet stod på rekke og rad på Grauthelleren. Jeg føler kanskje folk er litt sløve med å sjekke at de har hatt bilen til EU-kontroll, betalt årsavgiften, samt omregistrering. Det var det som i all hovedsak var årsak til at disse bilene ble avskiltet, sier fungerende distriktsleder i UP, Øystein Krogstad.

113 forenklede forelegg

Mens 113 bilister fikk forenklede forelegg for fartsovertredelse, var det 7 som ble fratatt førerkortet for det samme. 8 personer slapp akkurat unna tilværelsen som fotgjenger, og endte isteden opp med anmeldelse for fartsovertredelse. 55 personer fikk vernegebyr, og 41 fikk forenklede forelegg for bruk av mobiltelefon. På Grauthelleren ble 1 person tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

— 47 personer også fikk mangellapper. Det kan være dekkfeil, eksosfeil, lysfeil og slike type tekniske feil og mangler.

Rekker med avskiltede biler

Flere steder var forbipasserende vitner til lange rekker av avskiltede biler langs veiene. Hele 29 biler endte med avskiltning etter at UPs nye «supervåpen», kalt Automatic numberplate recognition, i løpet av sekunder scannet nummerskiltene og sjekket opp mot motorvognregisteret. Maskinen avslører blant annet mangelfull betaling av årsavgift og omregistrering, samt manglende framstilling til EU-kontroll.

— Noen hadde kanskje betalt hundre kroner for lite i omregistrering og ble avskiltet. Men de har fått brev i posten, men det har de hatt god tid til å ordne opp i. Men folk synes jo selvfølgelig det er veldig kjedelig, bedyrer Krogstad.

Vær obs i sommer

Nå advarer han folk mot å være obs på veiene i sommer, og tilføyer:

— Den nye maskinen til UP leser skiltene automatisk, og avslører bilistene på sekundet. Så nå er oppdagelsesrisikoen mye større. Jeg anmoder alle som er i tvil til å sjekke at alt er betalt.

UP-lederen er fornøyd med gårsdagens storaksjon, som varte fra klokken seks på morgenen, til elleve på kvelden.

AVSKILTET: Hele 27 biler ble avskiltet da UP tok i bruk sitt nye «supervåpen» under storkontrollen i går. På Grauthelleren var det «lang lang rekke» med avskiltede biler. (Foto: Vegard Nekstad)