KRISTIANSAND: — Jeg har selv kjempet for at dette skal bli lovlig, og i det nye programutkastet går vi inn for å tillate kosherslakting. Det er en sak det har vært mye diskusjon rundt, og jeg er opptatt av at det skal skje på en human måte, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Aftenposten skriver at OSSE mener at det norske forbudet mot rituell slakting av dyr er et gufs fra mellomkrigstiden. Delegasjonen som i sommer besøkte Norge mener at det ville være en "viktig symbolsk handling" å oppheve forbudet fra 1929. — For meg er det et element av trosfrihet i dette. Dette er særlig strengt for jøder og det er en utfordring for dem å få tak i dette i dag, sier Ropstad.

Han er selv jeger og påpeker at det kan være større risiko for dyret ved vanlig jakt.

Gitmark kritisk

— Jeg mener at dyrevelferd er svært viktig, og dette er et vanskelig spørsmål. Det handler om dyrenes rettigheter og hvor våre begynner, sier Peter Gitmark (H).

Både kosher- og halalslakting skal foregå uten at dyrene er bedøvet, og dette er altså forbudt i Norge. Samtidig er det unntak både for jakt og samer.

— Jeg ser ikke forskjell på om det samisk, jødisk eller muslimsk. Jeg har ikke konkludert i saken, men ser det som veldig at dyr må lide unødvendig fordi kultur og religion tilsier at en ikke skal bruke bedøvelse, forklarer Gitmark.

Han viser til at tradisjonen oppsto før en hadde bedøvelse, og mener derfor det er liten grunn til å fortsette dette i dagens samfunn.

— En fortsettelse av forbudet vil med sikkerhet være en flekk på Norges rykte for å vise toleranse og inkludering, skriver OSSE ifølge Aftenposten.