VENNESLA: — Det går mot at vi får i gang banen igjen neste år, men ikke før i juli. Vi rekker ikke før. Kan hende forlenger vi sesongen litt og tar julekjøring, sier formann i Setesdalsbanens Venner, Anne Bergit Jørgensen.

- Prøvetid for banen

Om én uke er det møte på Grovane stasjon. Da skal en ny samarbeidsavtale mellom Vest-Agder-museet (VAM), venneforeningen og Stiftelsen Setesdalsbanen godkjennes. VAM og venneforeningen blir likestilte parter.

— Avtalen er i første omgang på to år med ganske mye selvstyre på Grovane. Vi får økonomiske rammer, uten for mange direktiver. Vi må prøve ut dette. Det blir på en måte en prøvetid for Setesdalsbanen, sier Jørgensen.

Vil ha robust avtale

— Jeg er livredd for å bruke ordet prøvetid. Avtalen skal evalueres etter to år, men dens intensjon er mer enn to år. Vi ønsker forutsigbarhet og robusthet for fremtiden nå, sier styreleder i Vest-Agder-museet Thor Jørgen Tjørhom.

Tjørhom understreker at alle parter er innstilt på å legge bak seg to år med indre strid, noe som førte til at museumsjernbanen sto stille i år. I hele høst har det vært forhandlinger mellom partene for å komme fram til en løsning. Nå er det lys i tunnelen igjen, og det går mot comeback for Sørlandets store turistattraksjon i Vennesla.

- God magefølelse nå

— Kan du si at Setesdalsbanen er i gang igjen neste år, Tjørhom?

— Vi har aldri vært så nærme som nå, og er i stor grad enige om avtalen. Jeg har en god magefølelse. Det er synd hvis ikke banen har en god drift i jubileumsåret 2014, sier styrelederen fra Sirdal.

VAM-styret har ikke formelt godkjent avtalen. Den skal behandles på et styremøte onsdag 24. oktober, dagen før møtet på Grovane.

Thor Jørgen Tjørhom sier VAM skal ansette to personer til å drifte banen, herunder en driftsleder på Grovane.