AGDER: – Dette er bare trist. Jeg kan bli både sint og overgitt, men det er bare tragisk. Dette burde vært oppdaget for lenge siden, sier Peder Asbjørn Pedersen fra Flekkerøya.

Pedersen har sittet som kretsformann i Samemisjonen i seks år og har en fremskutt rolle i den årlige skalldyrfesten på Flekkerøya. Etter fjorårets skalldyrfest, sendte Pedersen og de andre arrangørene av gårde 150.000 kroner til samemisjonens arbeid på Kola. Tirsdag denne uken anmeldte organisasjonen sin egen medarbeider for underslag av mellom fem og seks millioner kroner.

Suppekjøkkenet

– Jeg har selv vært på Kola og sett nøden der. En trøst midt oppe i det hele er at suppekjøkkenet har fungert hele tiden. Så får vi vente og se hva det eventuelle underslaget har gått ut over, sier Pedersen.

– Hvordan tror du dette blir mottatt blant giverne i landsdelen?

– I begynnelsen tror jeg det blir oppfattet negativt, men det er bra vi får ryddet opp. Vi kan ikke holde på slik. Jeg har et håp om at opprydningen på sikt kan gi arbeidet et oppsving, sier Pedersen.

Fortsetter

Selv om anmeldelsen av underslaget er et slag i ansiktet for dem som jobber for Samemisjonens sak, kommer ikke Pedersen til å gi seg.

– Det blir skalldyrfest i år også. Arbeidet på Kola kommer til å trenge bidraget mer enn noensinne, sier Pedersen.

Det var gjennomgang av regnskapet for Samemisjonens avdeling på Kolahalvøya som førte til at organisasjonen anmeldte sin egen stedlige sekretær. Organisasjonen har hovedkontor i Trondheim. Pressetalsmann Tor Henrik With sier saken fortsatt er under intern gransking

– Jeg kan forstå at folk som har engasjert seg så sterkt for arbeidet på Kolahalvøya føler dette ekstra smertelig, sier pressetalsmann i Samemisjonen, Tor Henrik With.

Stort hjerte

Han har ennå ikke vært i kontakt med Samemisjonens representanter på Sørlandet, men bekrefter at landsdelen har et ekstra stort hjerte for misjonens virksomhet i Russland.

– Ja, vi har merket oss at givere fra Agderfylkene har vært svært engasjert i arbeidet vårt på Kola, sier With.

– Hva vil du si til giverne på en dag som dette?

– Det er en dag som fyller oss med sorg. Jeg tror dette er en vond dag for giverne på Sørlandet. Jeg vil imidlertid understreke at arbeidet på Kola fortsetter. Jeg håper giverne ønsker å fortsette dette arbeidet, sier With.