IVELAND: — Vi er godt fornøyd med at vi fire år etter søknad omsider har fått konsesjon på det vi betrakter som et robust prosjekt. Nå starter vi det resterende arbeidet før prosjektet legges frem for styret. Forhåpentligvis kan vi starte feltarbeidet i 2012, sier Ole Th. Dønnestad, konserndirektør energi i Agder Energi, i en pressemelding.

Utvidelsen i Iveland er en del av et stort utbyggingsprosjekt i Agder Energi, som ønsker å bygge ut 700 GWh ny vannkraft i Agder-fylkene og Telemark (se nederst i artikkelen).

Dønnestad mener utbyggingen vil gi omkring 200 arbeidsplasser i anleggsperioden.

Etter utbyggingen vil produksjonen øke med rundt 140 GWh, tilsvarende forbruket til 7.000 eneboliger, ifølge Agder Energi. Totalproduksjonen i Iveland vil etter utvidelsen bli cirka 500 GWh, tilsvarende forbruket til 20.000 eneboliger. Det utvidede kraftverket vil kunne være i drift i 2014/2015, opplyser selskapet videre.

Oversikt over de andre delene av Agder Energis vannprosjekt:

Brokke Nord og Sør i Bykle og Valle kommuner. Nye tunneler skal føre vann som i dag ikke nyttes gjennom Brokke kraftstasjon. Innebærer også ny kraftstasjon, Skarg. Produksjonen økt med 158 gwh årlig, tilsvarende strøm til 6320 eneboliger. Konsesjon ble gitt i 2003 og gjelder til 2013. Eid av Otra Kraft, der AE har eierandel på 68,6 prosent. Lagt på is da byggekostnadene var høye, men tas opp igjen nå.

Skjerka i Åseral. Ny dam i Skjerkevatn, økt magasin. Nytt aggregat i eksisterende kraftstasjon. Til sammen øker de to investeringene produksjonen med 69 GWh årlig, tilsvarende forbruket til 2760 eneboliger.

Ljosland kraftverk i Åseral. Ny tunnel fra Langevatn til Nåvatn og ny kraftstasjon ved Ljosland. Produksjon på 100 GWh årlig, som tilsvarer strøm til 4000 husstander i ett år. Utbyggingen er meldt til NVE.

Frøytlandsfoss i Kvinesdal. Nytt kraftverk som gir produksjon på 10 GWh, tilsvarende 400 eneboliger. Søknad er sendt NVE.

Høylandsfoss i Kvinesdal , nytt aggregat i eksisterende kraftstasjon. Øker produksjonen med seks GWh, tilsvarende strøm til 240 eneboliger. Søknad er sendt NVE.

Jørundland i Åmli og Fyresdal kommuner . Endret regime for minstevassføring i eksisterende kraftstasjon. To GWh økt produksjon, 80 eneboliger kan forsynes med strøm. Søknad er sendt NVE.

Fennefoss kraftverk i Evje og Hornnes . Nytt kraftverk. Produksjon på 56 TWh årlig, tilsvarende strøm til 2240 eneboliger. Melding er sendt til NVE.

Lislevatn kraftverk i Evje og Hornnes . Nytt kraftverk. Produksjon på 18 GWh årlig, tilsvarende forbruket i 720 eneboliger. Søknad er sendt til NVE.

I tillegg vurderes 8-10 andre prosjekter der myndighetsbehandling vurderes. Potensiell produksjon for disse prosjektene er i underkant av 200 GWh.

( Kilde: Fædrelandsvennen 9. juni 2009)