KRISTIANSAND: — Du må rett og slett spørre hvor vi i koalisjonen var da vi vedtok kuttene i skolen. For skolen trenger mer ressurser, ikke færre, sier KrFs medlem i oppvekststyret, Irene Solli, og får støtte fra leder i oppvekststyret, Høyres Mette F. Roth.

— Helt enig med Solli. Kuttene kan ikke bli stående. En bedre skole må tilføres ressurser slik at lærerne får tid til å være lærere i alle situasjoner, sier hun.

Bystyreflertallet med Høyre, KrF og Frp har vedtatt skolekutt på 12,1 millioner kroner fram mot 2015. ## Var uerfarne

— I fjor var det mange nye som kom inn i bystyret. Vi ble tatt på senga, kan du si. Vi sov i timen. Vi greide ikke å vinne kampen, vi var helt ferske og så uerfarne. Ikke nå lenger, sier Høyres Roth og KrFs Solli.

Samtidig nekter de for at dette er en kritikk mot gruppelederne og "makten" i partiene. De sier folk som ordfører Arvid Grundekjøn, Høyres Hans Otto Lund og KrFs Jørgen Kristiansen har andre roller og derfor tar andre hensyn. De skylder på seg selv for at "det ble feil".

Tirsdag skal kvalitetsmeldingen for Kristiansand-skolen behandles i oppvekststyret. Den viser at 44 ungdomsskoleelever ikke fikk karakterer i vår, og oppvekstdirektør Arild Rekve snakker rett ut om at elevene ofte diagnostiseres og blir et problem, i stedet for at skolen fokuserer på å legge til rette.

Han vil ha fokus på læreren som leder, på klassemiljø og oppfølging. Rekve mener flere elever må hjelpes før det går alvorlig galt med dem. Han vil også ha en skole hvor lærerne tør og er i stand til å ta tak i utfordringene med enkelte elever. Kvalitetsmeldingen mener for mange elever må til spesialundervisning. I Kristiansand dreier det seg om 7,7 prosent.

— Skal vi lykkes, er det to nøkkelord: Økt lærertetthet, sier Rekve.

Sånt koster penger.

- Nedleggelser må komme

Det var da Fædrelandsvennen spurte hva skolekuttpartiene KrF og Høyre tenker om kvalitetsmeldingen at Mette F. Roth og Irene Solli tok bladet fra munnen. Samtidig lader de en ny kanon: Skolenedleggelser må nå gjennomføres, mener de.

— Bystyret må våge å ta upopulære beslutninger. Erkleiv er lagt ned, men vi greide ikke å manne oss opp i Vågsbygd. Mer av skolebudsjettet må brukes på lærere og i klasserommet, mindre på bygningsmasse, sier både Solli og Roth – vel vitende om at de også her møter seg selv i døra.

For både i Høyre og KrF har motstanden mot dette stor. Koalisjonspartner Frp har ikke villet legge ned skoler.

Analyser og konsulentrapporter viser at Kristiansand kommune med maksimal endret skolestruktur kan spare opp til 40 millioner kroner i året – penger som kan gå til kompetansebygging og undervisningspersonell.

— For mange elever dropper ut. Dess tidligere de kan få hjelp og støtte, dess bedre. Da må vi tenke tidlig innsats, kompetansetiltak for ansatte, og vi må sikre at lærerne har tid til å være lærere. Altså mer ressurser, sier Irene Solli.

- Fire skoler må vekk

— Fire skoler bør legges ned. Om nødvendig må vi binde partigruppene. For dette må vi gjennomføre, sier Høyres gruppeleder Hans Otto Lund.

Han sier han er helt enig med kvinnene i oppvekststyret og at kuttene i fjor ble feil.

— Men i all verden, du er jo i ledelsen for koalisjonen som har bestemt kuttene?

— Fordi vi ikke får til skolenedleggelser, måtte vi vedta kutt. Dermed tvinges etter hvert skolenedleggelsene seg fram, svarer Lund.

Lund sier det har vært sprekk i både Høyre og KrF, ja, i de fleste partier om endret skolestruktur. Det skal ikke skje neste gang, ifølge Lund, som sier dette om hvilke skoler som kan bli nedlagt:

— I Vågsbygd ligger skolene tett, der kan vi frigjøre betydelige ressurser. Vi har situasjonen på Justvik, vi må se på Åsane på nytt, vi har en situasjon rundt Sjøstrand/Møvig og vi har Torkelsmyra/Voie. Vi har også Mosby/Torridal.

Frp vil ikke si noe

Frp har til nå vært mot skolenedleggelser. Partiets medlem i oppvekststyret, Helene Fredheim, ville ikke si noe om partiets standpunkt til kvalitetsmeldingen mandag ettermiddag.

Hun sa at koalisjonen først må enes, og hun viste til at hun skulle ha et møte med Høyre og KrF senere mandag.

— Planen er at vi skal snakke sammen og bli enige. Derfor kommer det neppe noen forslag fra oss i flertallet i oppvekststyret. Vi trenger tiden til bystyret neste uke, sa Fredheim.

Det var på vei inn i det samme møtet at Roth fra Høyre og Solli fra KrF fortalte om sine planer.

Lærerne på hjemmebesøk

KrF fikk ikke flertall i fjor. Nå vil Irene Solli prøve igjen. Hun ønsker at lærerne har et årlig hjemmemøte med foreldre til skolebarn.

— Vi må revitalisere samarbeidet mellom foreldre og skolene. Hjemmebesøk kan være én løsning. I dag er det to ganger 20 minutters prat i året som er vanlig, såkalt konferansetime. I KrF mener vi en av disse samtalene kan eller bør foregå i hjemmet., sier Solli.

— Forrige gang ble forslaget kritisert og nærmest sett på som "overvåking" av foreldre?

— Det er ikke det. De aller fleste foreldre vil det beste for sine barn, og ønsker å samarbeide med skolen. Jeg tror slike hjemmebesøk kan gjøre skolen og foreldrene i bedre stand til tidlig innsats, sier Solli.