MANDAL: Blant temaene var da Anda skapte krise i forholdet mellom Norge og Israel.

– Men det skal du ha, vi trengte verken da eller nå ambassadører som bare sier det utenriksministeren går rundt og mener, sier Thorvald Stoltenberg med et smil.

Han var utenriksminister i 1988 da ambassadør Torleiv Anda kom med sitt svært kontroversielle utspill. Han sa at Israels okkupasjon av palestinerne var å sammenligne med tyskernes okkupasjon av Norge under den 2. verdenskrig. Mandalitten var Norges ambassadør i Israel, og hans meninger skapte krise i forholdet mellom Norge og Israel.Mandag møttes de to igjen på biblioteket. Deres veier har krysset mange ganger siden de første gang møttes i 1958. Stoltenberg var i Mandal for å holde foredrag for Senioruniversitetet.

FOREDRAG: Foredraget til Thorvald Stoltenberg ble meget godt tatt imot av deltakerne i Senioruniversitetet i Mandal mandag. Foto: Jarle R. Martinsen

Topp foredragsholdereEtter at universitet ble etablert for tre–fire år siden har lederen Torleiv Anda klarte å trekke til seg topp foredragsholdere som Høyre-politiker Inge Lønning, utenriksminister Jonas Gahr Støre og professor Janne Haaland Matlary.

– Å få Stoltenberg hit, har vært et ønske lenge, sier Anda. Bortimot hundre godt voksne mandalitter inntok Storsalen på kulturhuset Buen for å høre på.

Men før det hadde de to gamle vennene mye å snakke om. Og deriblant altså Midtøsten og konfliktene som aldri later til å ta slutt. Begge er enige om Irans atompolitikk ikke vil føre til væpnet konflikt, tross Israels aggressive retorikk.

– De mange krigene i årenes løp forteller Israel at det ikke løser noe som helst, sier Stoltenberg.

Konfliktsky ingen svakhet

Foredraget til Stoltenberg handlet om møte med mennesker gjennom livet og hvordan de har påvirket hans syn på livet. Om hvordan tålmodige forhandlinger kan være bedre enn det å skulle "skjære igjennom". At det å være konfliktsky ikke nødvendigvis er en svakhet, og at uten håpet når vi aldri våre mål.

– Egentlig var tanken å skrive en bok ut av det dere skal få høre nå, og bok blir det kanskje. Men enn så lenge har det kun blitt et foredrag, sa Stoltenberg til forsamlingen.

Det gjorde sterkt inntrykk på forsamlingen da han fortalte om sin tid som fredsmegler på Balkan. Da så han tre småjenter ble meid ned av maskingevær.

Og der journalister spurte om han ga opp å få til fred.

– Nei, aldri, svarte han på det.

I dag er han blitt 81 år, men er fortsatt en meget travel foredragsholder i inn— og utland.

Flere navn

Torleiv Anda forteller at han har flere gode navn på blokka for flere foredrag i Senioruniversitetet

– Men det er slitsomt å holde på med, så jeg tenker å gi meg snart, røper han.