LILLESAND: Litt over klokken sju i går morges. Utenfor den nedlagte banken, midt i Høvåg sentrum, har et titalls mennesker samlet seg. De må ennå holde ut et par timer i den kalde høstlufta.

"30 kølapper tilgjengelig fra kl. 09. Man-fred", står det med rød håndskrift på en liten lapp i vinduet.

— De sier at det kan stå opp til 60 mennesker her om morgenen, sier en kvinne (48) fra Arendal, som vil være anonym.

Strømmer til hver dag

Tipsene har rent inn til Fædrelandsvennen. "Alle" snakker visst om Magne Høie nå. Han som kalles "healeren i Høvåg". Han som har "magiske hender".

— Han er jo osteopat. Han vil ikke kalle seg for healer. Men det er jo helt utrolig, det må jo være noe med det, sier Evelyn Birkeland (64) fra Ronatoppen i Kristiansand.

TIDLIG PÅ'N: Ruth Johansen (t.v.) kom i går fra nabobyen Kristiansand for å bli behandlet av osteopat Magne Høie i Høvåg sammen venninnen Evelyn Birkeland. Men folk kjører hit fra hele Sør-Norge. - Jeg går med åpent sinn. Hjelper det ikke, så er ikke det så farlig, sier hun. Foto: Torstein Øen

Hun er her for første gang selv, men mannen har hatt gode resultater hos Høie etter et stygt fall i trappa.Magne Høie startet opp praksisen i Høvåg i vinter. Han holdt tidligere til på Lista.

Osteopaten markedsfører seg ikke på annet enn "jungeltelegrafen". Han har ikke timebestilling. Barn og voksne må stille seg i kø, så får de en grønn lapp med et håndskrevet klokkeslett på.

Kommer langveisfra

Ingvild (32) fra Bryne i Rogaland lå på hotell i Sørlandsparken natt til fredag for å sikre seg plass først i køen.

— Faren min har hatt veldig mye plager i nakken. Hatt ufattelige smerter de siste 20-30 årene. Ingen behandlinger har hjulpet før dette, sier Ingvild.

Selv ønsker hun at Magne Høie skal gjøre noe med bekkenproblemene hennes.

En annen kvinne (49), også hun fra Rogaland, kommer bort til Fædrelandsvennens reporter.

— Dere må ikke plage ham sånn at han forsvinner, sier hun strengt.

Koster 600 per time

Klokken halv ni teller vi 34 mennesker på plassen foran den gamle banken. Nye mennesker strømmer fortsatt på, og blir bestemt oppfordret av andre til å stille seg i bakerst i køen.

SKILT: Et lite skilt på husveggen viser hvor osteopat Magne Høie holder til. Foto: Torstein Øen

Mot en timepris på 600 kroner, kan Magne Høie ta seg av det meste: Migrene, hofte-, rygg og nakkesmerter, allergier og spedbarnskolikk. Av dem i køen blir vi fortalt at meningen er at folk kun skal gå hit én gang. Flere har likevel vært her før.Terje Skjerdal bor i nabolaget. Han sier han blir stoppet av dem som spør om veien til "han med de varme hendene".

— Det er rart at det skjer her. Høvåg pleier ikke å være verdens navle, sier han og smiler.

"Snåsamann-effekten"

Årstein Justnes, førsteamanuensis ved Institutt for religion, filosofi og historie på Universitetet i Agder, har selv oppsøkt Magne Høie.

— Jeg har hatt en kronisk lidelse siden 2006, og når fem venner uavhengig av hverandre sa at jeg burde komme meg ut til Høvåg, gjorde jeg det. Han rettet opp i det han mente han måtte gjøre, og det var ufattelig vondt.

— Er du blitt bedre?

— Nei. Uten at jeg er veldig skuffet for det.

KØLAPPER: Skal du ha time hos osteopat Magne Høie, må du selv møte opp og få en avtale senere. Foto: Torstein Øen

Justnes tror det er nøden som driver folk til Høie.— Så nyter han nok også godt av "snåsamann-effekten", sier Årstein Justnes.

Klokken er ni og en skikkelse kommer til syne i døra. Det er Magne Høies kone, Lisbeth Andrea Høie.

— Jeg setter ikke pris på at dere er her, sier hun til Fædrelandsvennens, etter at hun har sluppet mengden med dagens pasienter inn.

Magne Høie ønsker ikke å la seg intervju nå. Frykten er å bli totalt overlesset av folk som vil fortrenge dem som virkelig trenger hjelp.

- Burde vært åpen

Ifølge Norsk osteopatforbund er det ni osteopater i Vest-Agder og bare én i Aust-Agder. Forbundsleder Helge Skåtun sier Høie ikke er medlem hos dem.

— Hva synes du om at han ikke har timebestilling?

— Det høres ustrukturert – eller i beste fall originalt ut. Vanligvis får du bestille time som i en vanlig praksis, sier Skåtun.

— Hva synes du om at Høie ikke vil la seg intervjue?

— Han burde vært åpen og sagt hva han holder på med.

Til Fædrelandsvennen i 1998: - Halvparten blir friske

Magne Høie er taus nå. Men i et intervju med Fædrelandsvennen i 1998 kommer det fram opplysninger om hvem han er og hva han gjort for folk som trenger hjelp.

På denne tiden hadde han kontor på Lista flystasjon.

I AKSJON: I 1998 intervjuet Fædrelandsvennen Magne Høie, som da hadde kontor på Lista. Foto: TRYGVE SKRAMSTAD

Han er født i 1958 og oppvokst i Vanse på Lista. Høie var tidligere kjent som fotballspiller for Farsund, Lyngdal og Vigør. Etter å ha jobbet som lærer, tok han utdannelse i osteopati i Gøteborg, Uppsala og Oslo.Halvparten av de som oppsøker ham, blir friske etter behandlingen, opplyser han i intervjuet. Ytterligere 20 prosent opplever at tilstanden blir forbedret.

— Du må ha gode kunnskaper om fysiologi og anatomi. Det er grunnleggende. Alt skal du kjenne under hendene dine – som blodårer og nerver. Kroppen kan ikke behandles, den behandler seg selv. Du kan bare gi signaler, sier han i intervjuet fra 1998. Og så nevner han en av historiene som han rørt ham:

— Det mest fantastiske jeg har opplevd er en mann på noen og åtti år. Han hadde ikke kunnet gå på sju år, og måtte bæres inn og legges på benken. Det viste seg at korsbenet hans var helt skjevt. Jeg gjorde et grep for å få det på plass, og så lå han en stund på benken for å komme i balanse før han reiste seg og kom ned på gulvet og sto. Og da han tok de første forsiktige skrittene, da rant tårene nedover kinnene, sier Magne Høie.

Ifølge skattelistene fra før 2010 har han flere år hatt en inntekt på over en million kroner.