Spørsmålet om kirken skal ha en liturgi for å vie eller velsigne homofile, kan bli et stridsspørsmål når ny biskop i Agder skal velges.

•Kandidatene Ludvik Bjerkreim og Stein Reinertsen sier nei til at kirken skal vie homofile.

•Alf Petter Bu Hagesæther åpner for at kirken kan velsignelse homofile par, mens Torstein Lalim mener kirken skal ha en liturgi for at de skal kunne inngå ekteskap.

•Anne May Grasaas holder døren på gløtt for at kirken skal få en slik liturgi, men sier samtidig at hun er avventende.

Viktig sak

Bispedømmerådet har innstilt de fem kandidatene, men skal også gi sin innstilling når menighetsråd, kirkelig ansatte og teologiske professorer har sagt sitt.

Innad i rådet er medlemmene uenige. Ikke bare om kirken skal åpne for ekteskapsliturgi for likekjønnede par, men også om spørsmålet er avgjørende når ny biskop skal velges.— Jeg mener samlivsetikken er et helt sentralt spørsmål, mens andre prøver å marginalisere spørsmålet og si at det ikke er viktig. Det er jeg uenig i, sier medlem i bispedømmerådet, Øivind Benestad.

Han er en tydelig motstander av den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. Selv om han ikke nå vil si hvilken kandidat han støtter, er han klar på at han vil ha en biskop som ikke åpner for å vie to menn eller to kvinner.

En slik biskop tror han også flertallet i menighetsrådene ønsker.

— Vårt bispedømme er forskjellig fra for eksempel Hamar eller Oslo og må få lov til å ha sitt særpreg, og dette er et bispedømme som er mer konservativt når det gjelder samlivsspørsmål, sier Benestad.

Liberalt

Benestad har motstandere både innad i bispedømmerådet og i menighetene. Ikke alle mener spørsmålet om vigsel av homofile skal vøre avgjørende.— Mine holdninger går i mer liberal retning, men det er mange hensyn å ta både faglig og personlig. Jeg ønsker å få en som kan være biskop for alle, sier Bergit Haugland som også sitter i bispedømmerådet.

Hun mener det andre spørsmål som er minst like viktige når det skal velges biskop.

— Det er spørsmål som rettferdig fordeling, miljøvern og den kristne tro, sier Haugland.

Lei

Blant bispekandidatene er Torstein Lalim den som klarest støtter at homofile skal få gifte seg i kirken.

— Men vi har en utfordring når det gjelder å kombinere hensynet til de homofile parene som ønsker å være en del av kirken og bli betjent av den og samtidig bevare den kirkelige enhet. Begge deler er viktig, sier han.

Redaktør i den konservative avisen Dagen, Tarjei Gilje, tror spørsmålet om homofilt samliv fortsatt er avgjørende blant de som er aktive innen kirken.

— Blant de voksne tror jeg dette fortsatt er en viktig sak. De ser på dette som et steg i en utgliding. Selv om de ikke er så opptatt av dette spørsmålet isolert sett, ser de på dette som et symptom på at man overser eksplisitte bibelvers, sier Gilje.

Han tror derimot at andre bare vil ha hele den betente saken ut av verden etter at den har skapt kirkesplid i over 20 år.

— Blant de yngre er man nok så lei at man tenker at her er det uenighet, men det får vi bare leve med.