ÅSERAL: — Statens naturoppsyn fikk melding fra en dame i Åseral om at dyret var blitt observert øst i Åseral. Vi kontaktet Direktoratet for naturforvaltning for å spørre om hva vi burde gjøre da vi var litt i tvil. Det ble gitt klarsignal om at dyret burde felles fordi det er en fremmedart som ikke ønskes, sier Carl Erik Kilander i Statens naturoppsyn, til fvn.no.

LES OGSÅ: - Jeg tenkte, hva i svarte er det?

Rådet var å forhøre seg med politiet og det ble gjort. I ettermiddag kom klarsignalet om felling.

— Vi kontaktet viltnemnda og en person derfra reagerte kjapt. Det ble satt ut en felle og vaskebjørnen ble tatt i ettermiddag. Et slikt dyr er Viltfondets eiendom og det vil bli sendt til Direktoratet for naturforvaltning for nærmere undersøkelser, sier Kilander.

Ekte vaskebjørn

— Sier du det? Er det en vaskeekte «raccoon» altså, sier avdelingsleder for Natur og Næring i Åseral kommune, Øyvin Moltumyr.

Han blir svært overrasket når fvn.no forteller ham om vaskebjørnen som har tatt tilhold på gården til Satu Koski på Håvestøl i Åseral. Koski oppdaget krabaten først torsdag kveld, etter å ha hørt knurring ute på gårdsplassen. Dagen etter fant hun ut at den hadde funnet seg en soveplass på hustaket.

Smuglet til landet?

Vaskebjørner holder normalt til i Canada og Sør-Amerika, men finnes ikke i Norge. Det store spørsmålet er derfor hvor dyret på Håvestøl har kommet fra.

— Jeg har ikke hørt om at vaskebjørner har kommet vandrende inn fra Sverige, så den må nok ha blitt smuglet inn. Det har blitt satt ut noen i Bayern i Tyskland vet jeg, men etter all sannsynlighet er det nok noen som har tatt den med seg over grensa, sier Moltumyr.

Vaskebjørn er et mårdyr og ifølge Moltumyr kan dyr av denne typen bli ganske tamme.

— Kanskje det er noen som har tatt den med seg for å ha som kjæledyr. Ut fra oppførselen virker den ganske tam. Det er uansett ikke et dyr som det er lov å ha, ettersom den ikke hører hjemme i Norge, sier Moltumyr.

Ville bli skutt

Siden vaskebjørner er regnet som et fremmedelement i Norge, måtte dyret på gården til Koski bli avlivet. Som avdelingsleder for Natur og Næring er Moltumyr også ansvarlig for kommunens viltforvaltning.

— Hvis det faktisk er en vaskebjørn er dette en art som skal avlives. Viltnemda kommer ikke til å sette i gang noe arbeid med en gang, men i utgangspunktet vil det være fritt frem og skyte den. Jeg tviler vel på at dyreparken i Kristiansand har noe interesse av å ta imot den, sier Moltumyr.

Fvn.no viste i går bildene av vaskebjørnen til Statens naturoppsyn (SNO), som ikke var i tvil.

— Dette er 100 prosent sikkert en vaskebjørn, fortalte Espen Marker i SNO.

Vaskebjørnen er ikke den første som har løpt fritt rundt i Agder-naturen. I 2006 dukket det opp et eksemplar av arten i Sirdal. Etter noen dager ble den skutt ved Lindeland. Tidligere lensmann i Sirdal, Helge Tonstad, fikk i oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning å etterforske hvor den kom fra.

— Det var en kar som hadde kjøpt den i Kristiansand og tatt den med seg til Sirdal. Den ble holdt i et bur, men rømte da noen åpnet buret og slapp den ut, sier Tonstad.

Førstemann til mølla

Koski varslet i går bekjente i viltnemda. Hun syntes det var artig å få besøk av den sjeldne krabaten, men samtidig vil hun gjerne bli kvitt den.

— Jeg har vært i kontakt med flere og alle sier det samme. Den må nok fjernes, ettersom det er så mye skabb og sykdom forbundet med slike dyr. Det er veldig trist, for den er jo veldig søt. Men det er nok det riktige, sier Koski til fvn.no lørdag ettermiddag.

Siden saken ble omtalt i går har flere meldt seg frivillige til å avlive vaskebjørnen.