KRISTIANSAND: — Det ringer folk fra hele byen som har hørt smellet. Vi fikk en telefon fra området ved Møvik brygge, som mente smellet kom fra området ved Kanonmuseet. Vi vet ikke noe mer ennå, men har en bil ute for å se, opplyser Hans Petter Osaland ved Agder politidistrikt.

Kanonen urørt

Fædrelandsvennen er mandag kveld på stedet, men har ennå ikke sett noe som kan ha forårsaket smellet.

Foto: Tarald Reinholt Aas

Daglig leder ved Kanonmuseet, Arild Andersen, har sent mandag kveld undersøkt området ved museet, men har ikke funnet tegn på noe som kan forklare det eksplosjonsartede smellet. Hovedattraksjonen på museet — verdens nest største landbaserte kanon - er intakt.

Det var dugnadsarbeidere på museet som ringte ham da det smalt. Selv hørte han det fra hjemmet på Tinnheia.

— Jeg trodde det kom fra Hannevika, sier han til fvn.no.

Bombedrønn

Foto: Tarald Reinholt Aas

På Kroodden kennel reagerte både to— og firbente:

— Jeg hold på inne i stua da det smalt cirka klokken 20.10. Det virket som om det var to drønn. Det klirret i vinduene. Hunden utenfor, Juna, reagerte voldsomt. Jeg var forskrekket og løp ut. Det var usedvanlig. Smellet hørtes ut som et bombedrønn eller som om et jetfly brøt lydmuren. Det var vanskelig å lokalisere lyden. Det kan ha vært rundt Kanonmuseet, men også på Flekkerøy, sier Ulf Einar Rosfjord.

Ikke jagerfly

Fra tårnet på Kjevik avvises teorien om at jagerfly har brutt lydmuren:

— Det har ikke vært noen jagerfly i vårt område i kveld. Så det kan jeg garantere at det ikke er, sier flyveleder Liv Ellen Ensby i tårnet på Kjevik lufthavn.

— Men det er uvær over området nå. Kan det ha vært torden? spør hun.

Ikke uvær

Da vi konfronterer meteorologene på Blinderen med teorien, blir det ivrige diskusjoner mellom flere. Så kommer konklusjonen:

— Det er ikke registrert torden på Sørlandet eller i nærheten av av Agder. Det har vært toden på Vestlandet, men det er forholdsvis langt unna, helt nord på Vestlandet, og det er altfor langt unna til at dere kunne ha merket det, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

— Kan det ha vært andre meteorologiske fenomener?

— Det er ikke noe annet som bråker enn torden og lyn, som drønner slik dere beskriver, sier Alsvik Walløe.

Ikke jordskjelv

Så er spørsmålet: Kan smellet komme av en eksplosjon i bakken, som igjen er kraftig nok til å registreres av en seismograf? Den nærmeste stasjonen er på Snartemo, og drives av Institutt for Geovitenskap ved Universitetet i Bergen . Den er så fintfølende at den skille mellom tog som passerer, dynamittladninger og steinskred. Den åpner tirsdag morgen

I mellomtiden spør vi Norsar, som er et uavhengig forskningsinstitutt på seismologi og anvendt geofysikk:

— Jeg kan ikke se noe utslag i det aktuelle tidsrommet. Det jeg ser tyder på at hendelsen har vært veldig lokal. Det kan oppleves sterk lokalt. Men i energi er det ikke stor nok til å gi utslag på våre statsjoner på Østlandet. Hadde det vært et jordskjelv på to på richters skala, så hadde vi merket det. Og det er et skjelv som kun folk i liten avstand fra skjelvet ville merke, sier seniorforsker ved Norsar, Conrad Lindholm.

— Hadde dere merket dynamitt?

— Det hadde vi ikke merket. Dynamitt oppleves sterkt lokalt, men ikke her. Vår nærmeste måler er ved Hamar. Til gjengjeld er den veldig følsom, sier Lindholm.

Hørt over hele byen

— Vi bor i Sjekteveien rett ved Møvikheia. Smellet var så krafig at det slo opp under bena da vi satt i stuen og så tv. Trodde at vinduene skulle bli blåst inn i stuen. Var rundt huset etterpå for se etter skader. Men er for mørkt til å se nå, skriver leseren.

— Jeg var ute med noen venner ved Rema 1000, det hørtes tydelig. Jeg husker akkurat hvor vi sto, og akkurat hvor det kom fra. Jeg så på et kart, og det må ha kommet fra Kanonmuseet, skriver en leser.

En turgjenger som bor i Voie-området, som hadde hørt smellet, mente det kom fra fjellsiden på Møvik.

Lesere på Søm og Korsvik forteller til fvn.no at de har hørt smellet helt dit.

— Jeg hørte et smell på Flekkerøy, men vet ikke om det var det reelle smellet på Møvik, eller bare noen pøbler her ute på øya, skriver en leser.

En leser i Høvåg forteller at de har hørt smellet der.

Og en leser på Vardåsen i Lillesand forteller at han hørte et dypt drønn mellom klokken 20.05 og 20.10. I Voiebyen beskrives det slik:

— Jeg hørte et vannvittig kraftig smell i Jolleveien (Voiebyen), hele huset mitt ristet! Var utrolig skummelt!!! skriver en leser.

Et "ørevitne" fra Kjosbukta skriver følgende: Kjempesmellet hørtes godt med både dører og vinduer lukket. Mystisk.

En president

En leser har følgende historie knyttet til mystiske smell i regionen:

— Minner veldig om den gangen Francois Mitterrand passerte et godt stykke ute i Skagerrak i sin Concorde på vei til Julenisseland en sen desember kveld. Det var så kraftig at jeg minnes det var på NRK-nyhetene, der de lurte på om det kunne være en brønn i Nordsjøen som hadde kolapset på grunn av de store rystelsene. Men så var det bare en president med litt dårlig tid eller et litt for raskt fly, bemerker leseren.

Har du hørt eller sett noe: Tips fvn.no