Det er spesielt den vesle mykoplasma-bakterien som lager kvalme, eller helst hoste, over hele landet i disse dager.

— Det er rapportert fra Folkehelseinstituttet (FHI) at det er usedvanlig mye mykoplasma i år. Årsaken er helt umulig å si. Sykdommer kommer og går, opplyser smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune.

Bakterien har de siste ukene vært påvist i opptil 25 prosent av prøvene som FHI har mottatt fra laboratorier på Sør- og Vestlandet, 10-20 prosent i resten av landet.

Helsemyndighetene frykter forekomsten vil holde seg høy gjennom hele vinteren.

Bakterien kan forårsake luftveisinfeksjoner med symptomer som hoste, lett feber, hodepine, halsonde og muskelsmerter. Den påvises enkelt ved blodprøve eller penselprøve i nese eller hals.

— Det mest effektive mot smitte er god hånd- og hostehygiene; la være å hoste på andre, anmoder Dagfinn Haarr, som legger til at omgangssykesesongen også ser ut til å være i gang sørpå.

Omfattende mykoplasma-epidemier kan opptre hvert fjerde til sjette år. Infeksjonen regnes ikke som veldig smittsom, men det kan altså skje ved tett kontakt. En antibiotikakur tar normalt knekken på bakterien.

Barn og unge i aldersgruppen 3-15 år er mest utsatt, men også voksne kan rammes, spesielt i disse epidemitider. Sykdommen har dessverre ofte et langtrukkent forløp på tre til fire uker.