KRISTIANSAND: 28 av 28 unge som valgte et avklaringsår i 2009-2010 fant konstruktive løp videre.

— La meg være pinlig nøyaktig, for det var vel én elev som fortsatte et år til hos oss, han var ikke helt sikker på hva han skulle, sier leder Per Arthur Hanssen ved Gateakademiet i Kristiansand.

1200 dropper ut

Gateakademiet er et tilbud til ungdom i videregående skolealder som har behov for en tenkepause, der undervisning i kreative fag brukes som pedagogisk virkemiddel.

— Vest-Agder har 1200 såkalte "dropouts" fra VGS hvert år, mange av dem som kommer til oss er blant disse, sier Hanssen.

Tallene fra i fjor viser at tre av fire velger å fortsette med en eller annen type utdanning, enten VGS, høyskole eller andre utdanningstilbud.

- 76 prosent valgte utdannelse, 24 prosent gikk ut i jobb eller praksis, sier Hanssen.

Fvn.no skrev i går omrapporten som arbeidsforskningsinstituttet utarbeidetfor departementet, der en overveldende stor grad av elevene opplevde at de hadde hatt et meningsfylt år. Den samfunnsøkonomiske gevinsten beregnes til 1,3 millioner kroner per deltaker.

35 tidsavtaler i uka

Gateakademiet så dagens lys i miljøet rundt teatergruppen Ugress i 2001, en gruppe startet i samarbeid med forfatter Rune Belsvik. Målgruppen var arbeidsledig ungdom og utsatte grupper.

Deltakerens møte med Gateakademiet starter med en inntakssamtale.

Etter en prøveuke blir det skrevet en kontrakt mellom deltaker og Gateakademiet, dersom begge parter ønsker det. Dette blir gjort i samarbeid med Oppfølgingstjenesten (OT) og NAV.

— Det går sport i å holde avtaler hos oss, sier sosialfaglig koordinator Perry Helmundsen.

Elevene får klar beskjed om at valgene de til enhver tid tar, også får konsekvenser. Blant annet har elevene ansvar for å være i tide 35 ganger i uka.

— Kommer du ett sekund for sent til arbeidsstart, får du en halv time fravær. Men det er svært lite slendrian eller skulking, ingen ønsker å være for sene, sier han.

Vil utvide

Gateakademiets budsjett er på omkring 3,5 millioner kroner i året, hvorav en halv million går til avgifter og moms på varer og tjenester.

De resterende drøye tre millionene går til å lønne fire verkstedledere, to administrative ledere, samt husleie og alt av forefallende utgifter som utstyr og materialer. Fylkeskommunen skyter inn 500.000,- av totalbudsjettet.

I tillegg bidrar NAV med en mindre sum per elev.

For 2012 har Gateakademiet ønsket å utvide med enda ett verksted, og søkte om 300.000,- over kulturbudsjettet i Kristiansand kommune.

Planene ble det ikke funnet rom for i årets budsjett. Utvidelsesplanene er rangert på åttende plass over kulturseksjonens handlingsplan for 2012-2015, "drifts- og investeringstiltak utenfor budsjettrammen".