MARNARDAL: – Det var en ufattelig skremmende opplevelse. Han var likblek, hadde brukket begge armer. Beina var knust. Blod overalt. Og tanken på hva jeg skulle si til barna om han døde.

I et absolutt musestille rom gjør ordene svært sterkt inntrykk på de som hører på. Stedet er rådhussalen i Marnardal onsdag kveld. Hun er kommet for å fortelle om hendelsen for å få ungdommer med ferskt sertifikat i lomma til å fatte konsekvensene av en ulykke.

Hardt skadet

Hendelsen er flere år tilbake i tid. Hun hadde vært på vakt noen timer da det kom melding om en mc-ulykke på Hesland i Marnardal. Johannessen fikk raskt vite at det var hennes mann Vidar som hadde krasjet inn i en bil og at han var svært hardt skadet. Et ambulansehelikopter var på vei.

– Aldri har minutter gått så sent i mitt liv som da jeg ventet på det helikopteret. Først da han kom trillende skjønte jeg at det var sant, sa Johannessen.

STILLE: Da ungdommene fikk høre historiene fra ansatte på sykehuset onsdag kveld var det musestille. Det gjorde svært sterkt inntrykk på alle å høre om konsekvensene av en ulykke. Foto: Jarle R. Martinsen

Det sto om livet, han var i ferd med å blø i hjel. Men dyktige kirurger reddet livet hans denne dagen på Sørlandets sykehus.Det ventet en hard opptrening og Vidar er i dag en frisk og fin mann og pappa.

Foredraget hun holder er i regi av Nullvisjonsprosjektet i Marnardal, Audnedal og Åseral. 16 ungdommer har skrevet under på at de skal kjøre forsvarlig gjennom hele denne sommeren. De skal også delta på ulike samlinger, som dette møtet med ansatte fra sykehuset.

– I kveld ønsker jeg at ungdommene skal få følelser, virkelig kjenne etter hva trafikkulykker betyr av sorg og fortvilelse, sier prosjektleder Bjørn Ivar Birkeland.

19-åring døde

Særlig sterkt var det å høre telefonen til nødsentralen fra en sjåfør som nettopp hadde krasjet i fjellveggen på Brennåsen. I passasjersetet satt hans 19 år gamle kjæreste. Ambulansesjåfør Arild Martinsen fortalte om hvordan han kom til stedet, hvordan de forsøkte å redde jenta. Men hun døde på stedet.

– Da tenkte jeg på min egen datter som var like gammel. Etterpå ringte jeg henne for å si hvor glad jeg var i henne, fortalte Martinsen.

Akuttsykepleier Ragnhild Homme var den som vasket den døde jenta. Hun fortalte om fortvilte tanker etter den meningsløse ulykken.

– Vi vil ikke at dere skal komme til oss, var hennes appell til ungdommene.

Ved endt kursopplegg får ungdommene som belønning et hotellopphold og kjøring på en bilbane.