KRISTIANSAND: Rapporten, som tar for seg oppgavefordeling og bemanningskriterier i Agder politidistrikt framover, ble offentliggjort i dag. Den er sterkt preget av den pressede økonomiske situasjonen i politidistriktet.

Prosjektgruppen presenterer et forslag til bemanning på 551 stillinger, som betyr et kutt på 41 stillinger, men er selv svært kritiske til nedbemanningen.

«Dette er helt på grensen til hvor lavt prosjektgruppen mener distriktet kan gå for å kunne ivareta de viktigste oppgavene vi er satt til å løse», skriver den interne prosjektgruppen.

Færre straffesaker

Forslaget betyr 0,9 politistilling per 1000 innbygger i Agder-fylkene. I 2005 var dette tallet 1,4. Med en slik redusering blir det en minimumsbemanning i alt som fordeles, heter det i rapporten.

«Totalt sett vil hele organisasjonen og alle gjøremål mer eller mindre bli påvirket av dramatiske kutt i bemanningen», skriver prosjektgruppen.

I rapporten hevder de at politidistriktet kan tåle kutt på 11 stillinger før det går på bekostning av antall straffesaker:

«Dersom vi skulle bemannet distriktet optimalt, mener vi 581 er et minimum for å kunne opprettholde dagens kvalitet og produksjon i Agder politidistrikt. Med antall ansatte lavere enn 581 vil det trolig bli produsert færre straffesaker, og flere saker må henlegges. Det vil kunne bli lengre saksbehandlingstid og dårligere publikumsservice enn i dag på flere områder. Internt vil det bli mindre tid til opplæring og personalutvikling».

Rapporten er en del av «Prosjekt Agder», som ble igangsatt høsten 2008 for å se på hva som kan gjøres bedre i Agder politidistrikt. I fjor ble det foreslått å redusere antall tjenesteenheter fra 27 til 11, noe prosjektgruppen også går inn for. En slik redusering av tjenestesteder vil trolig ikke skje før 2013. ## Bekymret

I første omgang skal rapporten nå til intern høringsrunde i politidistriktet.

— Det er sikkert en del bra i rapporten i forhold til arbeidsfordeling og flyt, men det innebærer harde kutt. Vi lønner flere folk enn vi har penger til, og har store utgifter vi ikke har kontroll på, sier hovedtillitsvalgt Ernst Olav Lunde i Politiets fellesforbund i Agder til fvn.no.

Han trekker fram utgifter til IKT og samband som Agder politidistrikt må dekke, og som han heller hadde sett gikk til operativ drift.

— Vi håper at politikerne i revidert nasjonalbudsjett går inn for å dekke IKT-satsingen. Agder betaler seks millioner til dette, i tillegg til fire millioner til lokale utgifter for ombygging, pc-er og skjermer. Ti millioner tilsvarer 20 stillinger, sier Lunde.

Han meddeler at ansatte i politidistriktet er bekymret.

— Folk reagerer både positivt og negativt. Folk er usikre på de jobbene de har, sier Lunde.

- Må økes så snart som mulig

Politimester Kirsten Lindeberg uttalte til fvn.no tidligere denne måneden at ledelsen ikke har planer om oppsigelser, men at en reduksjon må skje ved naturlig avgang og ved minimal bruk av vikarer. Hun presiserte at politidistriktet skal ha ansvarlig beredskap uavhengig av kuttene som kommer.

— Hvorvidt det blir færre operative politifolk må vi komme tilbake til etter at prosjektgruppens anbefalinger er drøftet internt i organisasjonen, sier politimesteren.

Prosjektgruppen mener et eventuelt kutt på 41 stillinger bare må være midlertidig.

«Dersom ledelsen kommer til at 551 er tallet vi må ned på for å komme i budsjettmessig balanse, bør dette være under forutsetning om at bemanningen økes så snart som mulig», heter det i rapporten.