KRISTIANSAND: Da saken var oppe for Kristiansand tingrett i fjor ble den tiltalte mannen (32) funnet skyldig og dømt til fengsel i fire år. 32-åringen anket til lagmannsretten fordi han mente straffen var for streng.

Totalt dreier den alvorlige overgrepssaken seg om 68 overgrep mot 27 forskjellige gutter i fotballklubben Våg.

I Agder lagmannsrett ble overgrepene mot seks av de 27 guttene behandlet på nytt. Idrettslederen mente overgrepene var mindre alvorlig enn tingretten la til grunn, og at straffen derfor burde reduseres. 32-åringen hadde opprinnelig anket overgrepene som gjaldt ti av guttene, men trakk anken for seks av dem like før saken startet.

Mange overgrep

Retten var delt om hvor lang straff 32-åringen burde dømmes til, men rettens flertall mente at straffen burde skjerpes til fire år og tre måneder.

I dommen skriver retten at flertallet stort sett var fornøyd med straffeutmålingen fra tingretten. Grunnen til at straffen ble skjerpet er det grove tillitsbruddet mannen gjorde seg skyldig i.

— Domfelte har misbrukt tilliten og den høye statusen han hadde hos guttene til å misbruke dem, og det i en ader av tidlig pubertet, der de er særlig sårbare, heter det i dommen.

Nektet for overgrep

Spesielt to seksuelle overgrep mot en gutt på Karuss våren 2008 nektet 32-åringen for å stå bak. Retten kom fram til at det ikke var tvil om at tiltalte hadde gjennomført overgrepene. Dommeravhørene av gutten var utslagsgivende for flertallets konklusjon.

Morens forklaring i retten om at gutten forsøkte å hindre henne i å få opplysninger om saken har retten også tillagt vekt. Retten mente at overgrepene mot gutten kan anses som seksuell omgang.

Foruten fengselsstraffen må 32-åringen betale nesten en million kroner i erstatning til ofrene. De fleste involverte guttene får 30.000 kroner i erstatning. Den høyeste enkelterstatningen er på 80.000 kroner.

Sjokkert miljø

Den tidligere sportssjefen ble pågrepet tidlig på morgenen torsdag 5. februar i fjor. I miljøet ble mannen betegnet som en fantastisk trener og leder. Resultatene mannen hadde vært med å bringe fram skal også ha vært svært gode.

Mannen ble varetektsfengslet og satt fengslet fram til saken kom opp for tingretten i juni.