Torsdag presenterer regjeringen revidert nasjonalbudsjett (RNB). Da kommer nye anslag for pris- og lønnsveksten i år. Fra 2022 reguleres veksten i pensjonen som et gjennomsnitt av lønns- og prisveksten.

Regjeringens anslag får derfor direkte virkning for trygde- og pensjonistoppgjøret. Men allerede nå kan Støre og Vedum love tidenes kanskje beste trygdeoppgjør.

– Gjennomsnittet av pris- og lønnsvekst i år vil gi et betydelig løft for pensjonistene, sier Støre til Aftenposten.

– Det som er spesielt i år, er at vi også etterregulerer. Tallene fra i fjor slår inn nå i år. Pensjonistene får med det et oppgjør som er vesentlig høyere enn andre i de kjente oppgjørene, sier Vedum.

Samlet gir det pensjonistene en «lønnsøkning på rundt 8 prosent – godt over forventet prisstigning.

Se hva dette utgjør i kroner og øre for ulike inntektsgrupper nederst i saken.

Støre sier at det at den nye metoden ble innført for «å sikre at pensjonistene ikke skulle gå i minus i år hvor lønnstagere gikk i pluss».

– I flere år har vi sett at lønnstagerne gikk i pluss og pensjonistene gikk i minus. I revidert nasjonalbudsjett setter vi av store midler til økte kostnader til pensjon. Det er én av enkeltpostene som er størst i endring.

Statsministeren og finansministeren mener den nye måten å beregne pensjon på er blitt mer forutsigbar mer rettferdig enn før.

4500 kroner i skattelette

Regjeringen gir i tillegg skattelette til dem med lavest pensjoner:

– I tillegg til et rekordoppgjør gjør vi et aktivt politisk grep som kommer pensjonistene til gode. Et virkelig stort skattegrep. Vi endrer pensjonistbeskatningen. Alle som har under 370.000 kroner i pensjon, får lavere skatt, forteller Vedum.

Skatten for dem som ligger over 370.000 kroner i pensjon, økes ikke.

– For en pensjonist som har rundt 300.000 kroner i inntekt, gir vi 4500 kroner i skattelette, sier Vedum.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen lover at andre trygdede også vil få en «god økning».

– Uføretrygd vil bli regulert i henhold til lønnsveksten, men også hensyntatt at lønnsveksten i fjor ble høyere enn forventet. Også andre trygdede kan derfor forvente en god økning i ytelsene, sier hun.

Nidaros fikk ikke gjennomslag

Pensjonistene kompenseres i år for at lønns- og særlig prisveksten ble høyere enn anslått i trygdeoppgjøret i fjor. Da førte det til en nedgang i kjøpekraften for pensjonistene.

Regnestykket for årets pensjonistoppgjør har derfor flere faktorer. Snittet av lønns- og prisveksten i år, og kompensasjon for feil anslag i fjor:

  • Lønnsrammen fra frontfagene i år: 5,2 prosent.

  • Anslag på årets prisvekst: 4,9 prosent.

  • Kompensasjon på grunn av for lave anslag på lønnsveksten og prisveksten i fjor.

Pensjonistforbundet vil også ha kompensasjon for prisstigningen i 2021.

– Det får de ikke, sier Støre.

Trond Giskes lokallag, Nidaros sosialdemokratiske forum, har krevd 2 milliarder kroner til pensjonistene for å rette opp etterslep.

– Deres krav er ikke innfridd, sier Støre bestemt.

Pensjonistene tapte i flere år

Den høye reguleringen i år henger i stor grad sammen med en kraftig realinntektsnedgang for alderspensjonistene i 2022. I tillegg tapte pensjonistene på den tidligere ordningen med underregulering i perioden 2014 til 2020.

Ut fra forventet pris- og lønnsvekst har sjeføkonom Erik Orskaug i Unio beregnet at pensjonsreguleringen totalt blir på rundt 8,12 prosent i år.

Etter det Aftenposten får vite, er det ikke langt unna sannheten. Det vil gi følgende pensjonsøkning på ulike inntektsnivåer:

  • 300.000: øker med 24 360 kroner

  • 350.000: øker med 28 420 kroner

  • 400.000: øker med 32 480 kroner

  • 450.000: øker med 36 540 kroner

I tillegg kommer skatteletten for dem med pensjon under 370.000 kroner.