– Vi sjekker nå med andre byer som har bompengeinnkreving for å få tak i transportable bomstasjoner, bekrefter avdelingsdirektør Astrid Eide i Statens vegvesen Rogaland.

Dette handler ifølge Eide om bomstasjoner som eksempelvis kan stå på en tilhenger eller en lastebil.

Flere dager uten innkreving

– Vi vet ikke ennå hvor fort dette går. Og om vi får tak i slike transportable bommer, så må de konfigureres slik at de fungerer med våre systemer. Dette vil nok ta noen dager, sier Eide til Aftenbladet.

Vegvesenet i Rogaland har allerede én slik mobil bomstasjon, som nå blir satt ut så fort vegvesenet rekker det. Samtidig settes alt inn på å få reparert de permanente bomstasjonene så raskt som mulig, for å unngå at gratisperioden i de fem ødelagte stasjonene blir lenger enn den må.

Vurderer bedre sikring

Innkrevingen av bompenger starter ved midnatt søndag kveld i de 33 nye bomstasjonene som ikke er berørt av hærverket. Astrid Eide bekrefter at vegvesenet nå vil diskutere hvordan bomstasjonene skal sikres, for å unngå nye hærverk.

Det kan se ut som at de som har sabotert de fem ødelagte bomstasjonene har hatt en relativt enkel oppgave med å løsne inspeksjonslukene for så å ødelegge kabler på innsiden.

– Dette hadde vi ikke ventet

– Med den høye temperaturen som har vært blant bompengemotstanderne, burde dere ikke forutsett at noe slikt kunne skje?

– Nei, dette er hærverk, så dette hadde vi faktisk ikke ventet. Men vi har lært av denne saken og må derfor vurdere hvilke tiltak vi skal sette inn, sier Eide.

Hver bomstasjon koster ifølge Eide tre millioner kroner. Søndag kveld kan hun foreløpig ikke si noe om hvor store verdier som er ødelagt.