— Når man trykker på en knapp, skapes det nok spenning til å gjøre det ubehagelig. Våpenet er nok egnet til å sette folk litt ut, forklarer Øystein Jørgensen, fungerende etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon.

Natt til lørdag fikk operasjonssentralen hos Agder politidistrikt melding om at flere ungdommer gikk rundt og kjente på dører på Kristiansand katedralskole Gimle (KKG) i Kristiansand. I tillegg skal de ha forsøkt å bryte seg inn i parkerte biler, ifølge tipseren.

Fikk tak i tre ungdommer

En politipatrulje rykket ut, og fikk kontakt med tre ungdommer på henholdsvis 16, 17 og 19 år. Politiet fant ingen spor etter at noen skulle ha forsøkt å bryte opp dører eller biler. To av ungdommene ble bortvist fra stedet. 16-åringen var imidlertid i besittelse av et elektrosjokkvåpen, som ble beslaglagt.

— Gutten ble etter hvert kjørt hjem til foreldrene, sier Jørgensen.

- Ikke bra

- Hva tenker du om at en 16-åring gikk rundt med dette våpenet?

— Det er ikke bra. Vi ønsker verken at ungdom eller folk flest skal utstyre seg med våpen.

Brudd på loven

Hellek Rue, politiadvokat ved Agder politidistrikt, forteller at det å bære et elektrosjokkvåpen er brudd på våpenforskriften.

— Dette reguleres av våpenloven paragraf ni, som handler om forbud mot å eie eller å inneha diverse gjenstander som fremstår som voldsprodukter, sier han.

- Hvilken straff risikerer en person som bærer et elektrosjokkvåpen?

— Den normale reaksjonen er ei bot. Hvor mange tusen kroner bota blir på, er avhengig av omstendighetene, forteller politiadvokaten.

Forebyggende enhet ved Kristiansand politistasjon vil trolig følge opp 16-åringen som ble pågrepet med elektrosjokkvåpenet.