Onsdag morgen lyktes det brøytemannskapene å frese seg vei innover fylkesvei 45 forbi Bjørnevatn i Valle slik at samboerparet Hanne Margrete Fjermeros og Thomas Flåterud fra Kristiansand endelig kunne komme seg hjem fra hytta de sammen med Flåteruds far var innesnødd siden lørdag.

Brøytemannskapene prøvde seg også tirsdag, men måtte gi opp i uværet da snøfokk gjorde sikent lik null.

LES OGSÅ:

Skulle måke hyttetaket

— Vi dro opp for å måke hyttetaket og håpet vi skulle rekke det før uværet satte inn for fullt, sier Thomas Flåterud til Fædrelandsvennen ved bommen ved Blåsteinsåne i vestenden av Bjørnevatn.

Det rakk de ikke. Lørdag måtte brøytemannskapene gi seg i snøfokk og den kraftigste vinden vegvesenets sjef i Valle, Pål Arnfinn Haugen, sier han har opplevd ved Bjørnevatn siden han begynte å jobbe i Setesdal for 40 år siden.

Været verre enn meldt

— Slik vi oppfattet værmeldingen var den ikke så ille som det ble, sier Hanne Margrete Fjermeros. Men de tre fikk etter hvert flere døgns opphold i fjellet enn hun likte.

— Jeg studerer og gikk glipp av forelesninger jeg gjerne skulle fått med meg. Men jeg fikk da lest pensum, sier hun.

Flåterud er permittert fra Color Line og hadde i så måte ikke hastverk med å komme seg på jobb.

LES OGSÅ:

Hadde mobilkontakt

— Vi følte oss trygge og led ingen nød. Vi hadde nok av mat og ved, sier de. Siden det blåste så fælt at det var umulig å være utendørs, gikk tida med til dominospill og pensumlesning.

- Men fikk dere gitt beskjed til familien at dere hadde det greit? Det er jo ikke mobildekning der i østenden av Bjørnevatn?

— Vi har rigget til en hyttetelefon der vi har dekning av og til. Vi hadde forbindelse med min far i Kristiansand på sms, sier Fjermeros.

Farlige forhold og stengt vei

- Er dere fornøyde med Statens vegvesen og brøytemannskapenes innsats?

— Når de gjorde så godt de kunne, så må vi være det, sier Hanne Margrete Fjermeros. De hadde ikke hørt at brøytebilen lørdag tutet flere ganger ved parkeringsplassen der bilene deres sto.

Overingeniør Pål Arnfinn Haugen ved Statens Vegvesen i Valle har det øverste ansvaret for å vurdere situasjonen lokalt i så henseende.

-Vi kommer ikke til å åpne fylkesvei 45 i dag. Vi freste opp for å få ut hyttefolket og for å se an forholdene. Rasfaren er så stor ved Tjønnesvikvatn, øst for Bjørnevatn, at brøytemannskapene ikke har lov til å oppholde seg der, sier han.

Når fylkesveien blir åpnet, er derfor uvisst. Torsdag blir det igjen kuling med stormkast i fjellet.

LES OGSÅ: