— Vi vet at dette er noe som foregår i utlandet, og det er en skremmende utvikling. Ved å putte syntetiske stoffer i e-sigaretter kan de røykes hvor som helst, sier Anne Lise Bretteville-Jensen, forskningsleder for Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), til Fædrelandsvennen.

Hjerteinfarkt og dødsfall

De syntetiske stoffene det er snakk om ligner på kjent narkotika, ofte cannabis, men kan være hundre ganger sterkere. De kalles både «spice» og «legal highs». Produsentene gjør små endringer i den kjemiske strukturen for å omgå narkotikalovgivningen.

Elektroniske sigaretter eller e-sigaretter er i dag et lovlig nikotinfritt alternativ til vanlig røyk. Ifølge forskere ved SIRUS misbrukes også sigarettene til å røyke narkotika. Foto: NTB Scanpix/phadventure

Les også: — Du blir skikkelig fucka i hodet- Det skal bare en liten dose til før man får en stor rus. Overdosering er derfor en av konsekvensene, noe som har ført til dødsfall. Misbruk av e-sigaretter er en av de større utfordringene vi står overfor fremover, sier Bretteville-Jensen.

Det er også kjent at syntetisk cannabis har også ført til hjerteinfarkt hos tenåringer, alvorlige psykoser og angst.

- Vet at det snakkes om

Politiet i Kristiansand mener det er viktig å ha fokus på problematikken rundt elektroniske sigaretter.

— Vi har foreløpig ikke hatt noen beslag av pulver som røykes i e-sigaretter, men vi vet at det snakkes om det. Det er noe vi må være veldig obs på fremover. Det er bare et spørsmål om tid før vi får det her også, sier Hans Jørgen Beckmann, som leder uro- narkotikaavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

Florerer på nettet

Tall fra SIRUS viser at det i dag finnes over 400 ulike varianter av dopet, og nesten det dobbelte av nettsteder som selger det. Anne Lise Bretteville-Jensen har ikke statistikk på hvor utbredt stoffene er i Norge, men bekrefter at det også brukes her.