GAMMELT VERKSTED: Der det tidligere var bilverksted har Andrea Maggioni — etter en grundig oppussing — satt i gang med prøveproduksjon av italienske oster. Her er det mozzarella som er underveis i prosessen. Ostemassen varmes i varmt vann og blir eltet og strukket. Foto: Jostein Blokhus
BESKJEDENT: Det er ganske beskjedne lokaler Andrea Maggioni har til sin virksomhet. Men det holder. Det blir uansett småskalaproduksjon. Foto: Jostein Blokhus

LILLESAND: Essostasjonen på Vestre Vallesverd i Høvåg ble nedlagt for en tid tilbake, etter at det meste av trafikken forsvant over på motorveien. Det ser temmelig trist og forlatt ut. Men i verkstedlokalene er det både lys og virksomhet. Her har Andrea Maggioni pusset opp og installert det som trengs av utstyr. Nå er det tid for prøveproduksjon, og oster skal snart sendes til Mattilsynet for bakteriekontroll. Så Andrea håper på grønt lys om kort tid.

— Hva som brakte meg til Norge? Det var kjærligheten! Jeg er opprinnelig fra Milano. I en årrekke har jeg drevet som dykkerinstruktør. I Egypt traff jeg en annen instruktør, Anne Kathrine Olsen fra Kristiansand, forteller han. For tre år siden dro de til Norge. Det ble Vesterålen i første omgang, med klart vann og massevis av fisk. Så ble det Høvåg. Nå er de samboere på Opseng, med en liten baby, Ellie.

— Jeg tenkte: OK, nå må jeg må meg en jobb! Jeg hadde gått på et kurs i osteproduksjon for fem år siden og syntes det var trivelig. Så jeg dro tilbake til Italia og jobbet på et familieysteri i Puglia, for å lære mer. Det er der de er flinkest med mozzarella! sier Andrea og passer på at vann og melk har rett temperatur. Så er det tid for å tilføre løype.

— Melken får jeg fra en lokal leverandør, Johan Isak Tveit. Og jeg kommer nok til å satse mye på mozzarella i første omgang, ettersom denne produksjonen er så rask. Andre oster kan trenge to års lagringstid! Som kunder seg jeg for meg alt fra restauranter til lokale delikatessebutikker. Dette blir italiensk tradisjon på norske ressurser. Og kortreist mat, mozzareall som kommer hit fra Italia, blir lett til "plastikk", sier Andrea. Og spyler gulvet enda en gang. Hygienen er viktig.

— Foreløpig er jeg alene. Men det kunne vært trivelig med en kollega — jeg får se hvordan dette går, sier han.