KRISTIANSAND: 25 av 100 som har fått plass ved den fireårige bacheloren ved grunnskolelærerutdanningen for 1.-7. trinn ved UiA er menn. Ved 5.-10. trinn er tallet 36 av 100. Dette bekymrer universitetsledelsen.

— Mønsteret har vi sett siden 2010. Da ble grunnskolelærerutdanningen delt i to, én retning for 1.-7. trinn og en annen for 5.-10. trinn. Menn velger det siste, sier dekan for lærerutdanningen ved universitetet i Agder, Birte Simonsen.

Hun er på ferie når Fædrelandsvennen ringer, og har ikke sett tallene for årets opptak. De viser at ved mastergraden for 1.-7. trinn er en av tretten menn. Hun forteller om en klar tendens til at menn velger å undervise på høyere trinn.

— Jeg tror menn syns det er mer krevende å undervise de aller minste. Barna lærer jo det aller mest grunnleggende, og det kan virke mer fristende å jobbe med elever som har litt mer grunnlag i bunn, tror Simonsen.

Vil samle første semester

Nå vil universitetet snu den tankegangen. Da lærerutdanningen ble delt i to, søkte universitetet om at alle grunnskolelærerstudentene skulle få ha det første semesteret sammen. På den måten skulle guttene bli introdusert for hvordan det var å jobbe med de minste barna.

— Hvis de som har valgt 5.-10. ser hvor magisk det er når de yngste elevene knekker koder, får kanskje flere av studentene lyst til å fortsette. Dessverre fikk vi blankt nei av direktoratet, sier Simonsen.

Bekymringsfullt

Hun mener det er bekymringsfullt at så få unge menn søker seg til 1.-7. klasse.

Simonsen forteller at når søkertallene er så lave som det de er nå, må de sette inn tiltak for å få menn til å velge grunnskolelærer 1.-7. trinn. Nå kan det bli aktuelt igjen å søke om sammenslåing av det første semesteret.

— Vi må sette i gang andre tiltak også. Jeg tror det er viktig at gutter som vurderer lærerutdanning snakker med menn som selv er lærere for de minste barna. Samtidig kan det bli aktuelt å følge studentene tettere opp under utdannelsen, slik at færrest mulig faller fra, sier Simonsen.

- Ikke noe problem

19 år gamle Kristian Hansen fra Kristiansand skal til høsten starte på lærerstudiet. Han er tilbudt plass ved grunnskolelærerutdanningen, 1.-7. trinn. Kristian sier han vil bli lærer for å hjelpe andre.

— På skolen har jeg alltid vært aktiv og hjulpet andre. Det har gitt meg en veldig mestringsfølelse, sier han.

Kristiansanderen søkte selv både 1.-7. trinn, og 5.-10. For han spilte det liten rolle hvilken plass han fikk. Selv har han tidligere gått elektrolinja på videregående skole, hvor det bare var én jente i klassen. Han ser ikke på det som noe stort problem.

— Det skal nok gå helt fint. Jeg har hørt mye bra om studiet fra andre gutter som har tatt 1.-7. trinn, så jeg gleder meg, sier Hansen.

Han tror mange gutter velger de eldre barna på grunn av aktivitetene.

— Jeg tror de velger ungdomsskolen slik at de kan spille fotball og leke litt mer med de som er litt eldre. Det blir kjedelig for mange med små barn, sier han.