Har du tips? Kontakt oss på mobil: 90870727 eller mail: nett@fvn.no.

HOVDEN: Ved 1330-tiden kom tekniske etterforskere fra Agder politidistrikt til den utbrente hytten i Hovden hyttepark

Tre 15, 16 og 17 år gamle danske ungdomsskole-jenter omkom i en hyttebrann på Hovden i Setesdal natt til tirsdag. De tre er Rikke Bjerre Larsen, Signe Bøjden Mikkelsen og Rikke Barret Poulsen.

En læerer og elever i nabohytta oppdaget brannen og forsøkte å knuse vinduene i den brennende hytta, men de fikk det ikke til.

Bråket vekket imidlertid de sovende elevene så de seks som sov på vestsiden i hytta kom seg ut. De tre som sov på delen som vendte mot øst, kom seg ikke ut.

De omkomne er en 17-år gammel jente fra Esbjerg, en 16-åring fra fra Nykøbing Falster og en 15-åring fra Gislev på Sydfyn. De pårørende er underrettet.

— Brannmannskaper og ambulanse fikk melding om brannen 0205 og var framme omlag 15 minutter etter. Da var hytta overtent. Det var ikke mulig for røykdykkere å ta seg inn i hytta på grunn av flammene, sier brannsjef Eigil Kvitne.

På Hovden Høyfjellshotell er det opprettet et evakueringsmottak. De 217 elevene og lederne som våknet til sjokket etter brannen tas hånd om av kriseteam, helsevesen, sykepleier, prest og andre.

— Jentene var på skoletur på Hovden skiservice. Første prioritet nå er å ta vare på resten av gruppen. De er samlet på Hovden Høyfjellshotell sammen med et kriseteam av leger, prest, sykepleiere og politi, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt Ove Austenaa.

Totalt skal det ha vært ni personer i hytta da brannen startet. To av dem er sendt til Sørlandet sykehus Kristiansand til behandling for røykskader.

Hytta ligger midt i Hovden hyttepark som ligger like nord for Sportellet. To av de omkomne ble lokalisert klokken 0305, mens den tredje ble funnet en halvtime senere.

Årsaken til brannen er ikke kjent. Slukningsarbeidet var ferdig klokken 0430. De tre jentene tilhørte en gruppe på 200 danske ungdomsskoleelever fra Vejstrup Ungdomsskole på Sør-Fyn, som var på ferie i Norge.

Politiet har sendt teknikere fra Kristiansand som skal undersøke årsaken til brannen.

— De var jo bare ungdommer så det er en trykket stemning der oppe nå, sier Austenaa.

— De tar godt vare på hverandre. Det er 190 elever og 19 voksne som har et godt felleskap. Men det er alltid slik i sånne situasjoner at man blir litt apatiske, sier sogneprest i Valle og Bykle, Theis Salvesen, til NRK Sørlandet.

Han har deltatt i kriseteamet i hele natt og tirsdag morgen.

— Det hadde vært fint om vi kunne fått de raskt hjem med fly til Sør-Fyn i Danmark. Det venter nok en del urolige foreldre der, sier Salvesen.

Det vurderes også å sende elevene med buss via Sverige hvis ikke man klarer å få tak i et fly.

Fra Købehavn har forsikringsselskapet Europeiske sendt et team med krisepsykologer til Hovden.