MANDAL: — Fylkeskommunen har gitt oss valget mellom å slutte på skolen, eller å flytte ut av fylket for å fullføre linjen vi startet på , sier Ingvild Kvarstein Punsvik, elev ved design og tekstil på Mandal videregående skole.

I slutten av april bestemte politikerne i fylkeskommunen at linjene «Design og tekstil» og «Kjole og draktsøm» skulle legges ned. De ti elevene som nå er i ferd med å fullføre sitt andre av tre år, får ikke sjansen til å fullføre studiet i Mandal. De føler at fylkeskommunen knuser drømmene deres.

— For oss som har drømt om å jobbe innen design og tekstil hele livet, er denne avgjørelsen knusende. Det er nok flere som ikke får fullført studiet, og begynner på en annen linje fra høsten. Det er trist å tenke på at disse to årene, hvor vi har jobbet så hardt, kan være helt bortkastet, sier Punsvik.

Sendte klagebrev

Like etter vedtaket i fylkestinget, sendte elevene et brev til fylkeskommunen.

— Det føles som om vi må trygle for benådning av egen fremtid. Enda mer arrogant er det at fylkeskommunen fremdeles ikke har tatt seg bryet med å gi oss et svar på brevet, mener Punsvik.

— Å legge ned to linjer i Mandal er sikkert en liten sak for fylkeskommunen, men for oss er det selve hverdagen og muligheten i arbeidslivet, forteller elevene i brevet til fylkeskommunen.

Elevene er nødt til å gå det tredje året på design og tekstil, for å få studiekompetanse. Nedleggelsen av tekstillinjene i Mandal betyr at det fra høsten av, ikke finnes tilbud om å fullføre linjen i Vest-Agder.

Mandal Videregående skole har lang erfaring innen tekstilutdanning. Siden 1988 har den vært den eneste videregående skolen i Norge som kunne tilby både «Design og tekstil» og «Kjole og draktsøm».

— Vi synes det er merkelig at fylket ikke synes faget vårt er viktig nok. Her i Mandal finnes både lokalene og den lange erfaringen og kompetansen, sier elevene.

Svekker utvikling

De siste årene har vist at norsk design går bedre enn noen gang. Motedesigner og jurymedlem i TV3-programmet «Designerspirene», Peter Løchstøer, mener at nedleggelse av tekstillinjer er undergravende for norsk design.

— Det er viktig at elever får muligheten til å studere design allerede i den videregående skolen, sier han.

— Selv om vi har en vei å gå sammenlignet med det beste innen design i Europa, har norsk design hatt en veldig positiv utvikling de siste årene. Det at man nå legger ned flere linjer i skoleverket vil svekke utviklingen, tror Løchstøer.