KRISTIANSAND: — Det er helt ille, altså. De har innkvartert ti voksne menn her. Husene er fra 1947, og det er veldig lytt, forteller en kvinnelig beboer i Valhallagata på Lund til Fædrelandsvennen.

Hun bedyrer at polakkene er vennligsinnede - de er bare så altfor mange i en og samme rekkebolig.

Etter klagene har plan- og bygningsetaten nå bedt huseier og arbeidsgiver Arbeidspartner AS om en redegjørelse for innkvarteringen av polakker.

Ulovlig kjeller

Firmaet overtok boligen fra 1. mars. Forrige eier fikk i 2005 varsel om at bruk av rom i kjeller til soverom og opphold er ulovlig.

— Vi må forsikre oss om at de bor i rom som er godkjent for beboelse, opplyser byggesaksleder Bjørn Harald Andersen i Kristiansand kommune, og legger til at de ikke kan sette noe tak for antall beboere - hvis de bor i lovlige former.

I en periode skal det ha flytt av søppel utenfor boligen.

«Signalene fra naboer er svært negative når det gjelder innpasningen av et slikt innslag i det rolige bomiljøet i området.» anfører etaten i brevet til Arbeidspartner.

Verst skal det være på morgenkvisten, når de polske arbeiderne tar seg en røyk og prat på verandaen.

— Alle må jo opp og lukke vinduene ved 05.30-tiden, de går inn og ut og smeller med dørene. Veldig mange synes dette er grusomt, forteller naboen.

Natt til søndag, eneste dagen polakkene har fri, skal også være plagsom. Kommunen har også fått tips om andre adresser i nærheten som nå skal sjekkes ut.

60 bor på Lund

Arbeidspartner AS opplyser at rundt 60 av deres 100 polakker er bosatt i seks-syv boliger på Lund. Blant annet bor 25 av dem i en firemannsbolig med to ekstra hybler i Freyasdalsveien.

Firmaet ønsker gode, sentrale boforhold for sine ansatte, og bedyrer at alle beboelsesrom er lovlige. Likevel har de nå tatt affære i Valhallagata.

— Vi har sagt til de som bor der at det har vært for mye støy, og at det ikke skal være overnatting i kjeller og loft, opplyser Kai Odd Henriksen, talsmann for Arbeidspartner AS, som sønnen Ronny eier.

Han hevder det kun er bosatt syv polakker i boligen, som rommer fire soverom og to bad.

— Naboene sier det bor ti polakker der?

— Det er bare syv som skal bo der. Men det kan nok ha vært polakker som har besøkt hverandre, slik at det kan ha blitt litt mange på en gang en periode. Om noen av dem har overnattet hos hverandre har jeg ikke full kontroll på, for å være helt ærlig, svarer Henriksen.

Men nå strammer han inn kontrollen, og bedyrer at de er opptatt av at alt er i skjønneste orden.

— Det er ikke sånn at vi hiver inn ti personer på et rom og tar betalt for det.

De resterende 40 polakkene i firmaet bor på hotell i byen eller campinghytter på Åros i Søgne.