Foto: Kystatlas

VITNER SÅ VELTET: Se video her

KRISTIANSAND: — Mobilkrana på 65 tonn løftet en seilbåt. Under dette løfter veltet hele krana, forteller operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Kranføreren skal falt i sjøen under velten, men reddet seg i land.

— Det skjedde egentlig ganske langsomt. Plutselig begynte mobilkranen å tippe, falt uti og dro med seg to andre båter, forteller øyenvitnet Tarald Peersen til fvn.no.

Ingen skadet

Peersen forteller at en cabincruiser ligger knust under krana. Ved siden av den ligger en Colin Archer under vann, under presset av krana. Helt på bunnen skal det ligge en havseiler.

Ingen mennesker skal ha blitt skadet i veltet, men andre båter skal også ha fått skader i tillegg til de som har sunket.

— En annen Colin Archer fikk knust hele riggen under velten, forteller Peersen.

Deler av mobilkrana ligger nå i sjøen, og armen var så lang at den skadet trær på andre siden av sundet da den veltet.

Krana har nylig blitt totalrenovert

Arbeidstilsynet, brannvesenet og havnevesenet har vært på stedet. Lenser er lagt ut og bukta er sperret av for unngå oljesøl. Politiet og arbeidstilsynet vil nå gjennomgå uhellet som skal ha skjedd ved 11.30-tiden.

— Vi vet for lite hva som er årsaken til ulykken, Det som er konstatert er at krana har tippet, og at den hadde en bomlengde på 45 meter. Total bomlengde er 62 meter, forteller Paul Bjarne Nerheim, tilsynsleder for Arbeidstilsynet Sør-Norge.

Han sier krana hadde et maksløft på 9 tonn.

Smell i forkant

— Det man ikke vet er hva som direkte har utløst dette. Det skal ha blitt opplyst om at det har blitt ført et smell i forkant, sier Nerheim.

Krana skal nylig ha vært på totalrenovasjon i Tyskland, fordi den skal ha blitt utsatt for brann og en kraftig skade tidligere. De to ytterste leddene på krana skal ifølge eieren av krana tidligere ha vært skadet.

— Hvis den er totalrenovert skal den være så god som ny, men vi må sjekke dokumentasjonen om at dette arbeidet er gjort forsvarlig.

— Hva gjør dere videre nå?

— Vi må innhente opplysninger og se om vi trenger en kontroll av krana når den kommer opp igjen, sier Nerheim.

Politiet skal i samarbeide med arbeidstilsynet etterforske ulykken.