MANDAL: — Alle visste de kom i dag, sier Glenn Blørstad.

Han var en av syv elever ved Mandal videregående skole som fikk mopedene sin sjekket i går morges. Hensikten var å avsløre mopeder som var ulovlig trimmet til å kjøre raskere.

— De fleste parkerte andre plasser, lot være å komme, gikk eller syklet til skolen, forteller han.

Selv kjørte han på mopeden sin til skolen, og slapp gjennom kontrollen. Politiet fikk i går assistanse av Statens veivesen til å måle farten på mopedene og sjekke den tekniske tilstanden. Reglene tilsier at mopeder ikke har lov til å gå fortere enn 45 kilometer i timen. Overstiger farten 60 kilometer i timen er det ingen nåde. Skiltene blir klippet, føreren får bot, og blir anmeldt til politiet i grove tilfeller.

I går ble totalt syv mopeder kontrollert av veivesenet og politiet. To av dem ble avskiltet på grunn av trimming og inndratt. Tre andre fikk pålegg om teknisk utbedring.

— Det gikk som forventet i dag. Verstingene slipper alltid unna. Tallene tilsier at mange flere enn det vi tok i dag kjører på trimmede mopeder, sier inspektør Reidar Bjelland i Statens vegvesen.

— Ikke vet jeg hvordan de har fått vite om aksjonen, det er godt gjort, sier Dag Helge Engeland ved Lindesnes politistasjon.

Politiet hadde i går totalt seks betjenter i sivilt plassert rundt på parkeringsplassene for å følge med når elevene kom på skolen om morgenen. I det elevene parkerte ble førerne stoppet av politiet og fratatt nøkkelen, for å hindre at de stakk av.

— En versting stakk av fra oss på mopeden i dag, mens en annen ble stoppet i det han forsøkte å kjøre vekk, opplyser Engeland.

Vitner forteller at mopeden ble stoppet av at en sivil politibil kjørte frem foran innkjørselen til parkeringsplassen og stengte veien. - De stresset oss opp noe veldig, sier en elev som ikke ønsker navnet i avisen. Han mistet skiltene på mopeden sin og fikk 4200 kroner i bot. Mopeden hans gikk i 74 kilometer i timen.

— Jeg kjøpte mopeden ferdig trimmet. Andre mopeder går jo fryktelig tregt og er farlige å kjøre, sier skoleeleven. Han forteller at han ikke trodde noe på ryktene om politikontrollen.

En undersøkelse gjort av Transportøkonomisk institutt viser at det er 48 prosent større fare for å bli innblandet i ulykker hvis man kjører på en trimmet moped.

— Det er også mange tekniske feil på mopedene vi kontrollerer, og mange flere enn det vi så i dag er trimmet. I fjor målte vi en moped til å gå i 100km/t, forteller Engeland.

Han håper slike aksjoner kan være med å skremme ungdom fra å trimme mopedene og sørge for at standarden blir bedre på mopedparken. Det gjør de nok lurt i, skal vi tro politiet.

— Plutselig er vi her igjen.