**Les også: 17-åring fremstår som angrende synder

Les også: Oppsøkte ransoffer fire måneder etterpå**

KRISTIANSAND: To av straffesakene gikk som planlagt, mens den tredje ble utsatt.

— Det handler om råskap. Jeg ser en negativ utvikling. De girer hverandre opp og mister kontrollen. Det er en lavere terskel for alvorlige handlinger mot andre personer, sier leder Margrethe Østerhus ved akuttinstitusjonen St. Hansgården i Kristiansand.

Hun har vært i jobben i elleve år. Det siste året har vært spesielt med økende kriminalitet.

17-åringen fra Lyngdal, som er tiltalt for drapstrusler mot nettopp Østerhus, møtte også i tingretten i går. Han skulle svare for drapstruslene og 14 tiltalepunkter, men hans sak ble utsatt.

Østerhus forteller at det har vært en opphopning av vanskelige ungdommer hos dem en periode. Det har gjort jobbsituasjonen vanskelig:

— Vi klarer mange av ungdommene, men kanskje ikke godt nok de vanskeligste. Opphold ved institusjon mer enn tre måneder er negativt, og det har skjedd flere ganger siden i fjor høst, sier Østerhus, som klager over mangelen på tvangsmidler overfor ungdommene.

REDDE PÅ JOBB

To ansatte på St. Hansgården forklarte seg i straffesaken mot en 16-åring fra Mandal i går. Han er tiltalt for skremmende atferd på institusjonen han var plassert på, sammen med nevnte 17-åring fra Lyngdal i januar:

  • Jeg ble redd da de kom mot oss med sengeplankene med spiker i. Sånn har jeg ikke sett det før. Jeg ringte politiet og bad om hjelp. De kom fort til stedet og var med å roe det ned, forklarte en miljøarbeider (48).

En miljøterapeut (53) beskrev trusselbildet slik:

— Vi trakk oss tilbake da de kom. Det var veldig truende. Når det oppstår faresituasjoner, låser vi opp dørene og slipper dem ut. Det gjorde vi her, fordi det hadde vært mye støy, trusler, slag i vegger, sa 53-åringen.

Han fortalte også om beslag av økser og slagvåpen på institusjonen.

En tredje ansatt ved St. Hansgården fortalte om en skremmende opplevelse da han skulle hente 16-åringen i Mandal tilbake til institusjonen. Han ble truet med kniv.

MER INTENST

Trond Skjæveland er enhetsleder for akuttinstitusjonene, og leder statlig barnevern for ungdom på Agder - unntatt langtidsinstitusjonene.

— Antallet ungdommer som utøver alvorlig vold øker, og intensiteten i volden øker. Det blir råere, ja, sier Skjæveland.

Han mener en løsning er ikke å samle atferdsungdommene på institusjoner.

GÅR I BØLGER

— Vi kan ikke si generelt at barnevernsbarn blir involvert i stadig hardere kriminalitet. Dette går i bølger, sier en av Norges fremste forskere på dette feltet, Sturla Falck ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring).

— Også fra andre byer vet vi at det av og til dukker mange slike saker på en gang, men så blir det stille igjen i lange perioder, sier Falck.

MER SÅRBARE

Tidligere direktør i fylkesbarnevernet i Vest-Agder, Ivar Kjellevik, sier barnevernsbarn er mer sårbare.

  • De er mer utsatt for å havne i kriminalitet og for å pådra seg rus- og psykiske problemer. Årsaken er at de ikke har med seg den oppbakkingen og ballasten blant annet i forhold til grensesetting hjemmefra, sier Kjellevik.