KRISTIANSAND: Ranet av bensinstasjonen på Vestnes i Mandal ble gjennomført om kvelden 19. november i fjor .

­ Hvordan i all verden kunne du finne på at du skulle rane en bensinstasjon? spurte aktor, politiadvokat Einar Hald.

— Fordi jeg ville ha penger, svarte 16-åringen, som fikk med seg omkring 8000 under ranet.

— Hva tenkte du før ranet?

— At jeg skulle rane Shell-stasjonen, svarte 16-åringen.

Kameraten stod vakt

Han anslo at han og kameraten planla ranet omkring tre timer før det skjedde. 16-åringen tok med seg en leketøyspistol fra kameraten, og de gikk til bensinstasjonen. Han hadde et skjerf på seg for å skjule ansiktet.

— Jeg sa at kameraten min skulle holde vakt utenfor og kaste småstein på vinduet hvis det kom noen biler, fortalte 16-åringen.

Han forklarte at han gikk inn på bensinstasjonen hvor det var en mannlig ekspeditør på jobb.

— Han kom ut fra bakrommet, og jeg snudde meg mot ham og sa at jeg skulle ha pengene. Han gikk rolig bort og jeg fikk pengene. Jeg sa han ikke måtte ringe politiet eller trykke på alarmknappen, forklarte 16-åringen.

Pågrepet to dager etterpå

Det ble slått full ransalarm i Mandal, og politiet fikk tillatelse til bevæpning av både revolvere og maskinpistoler. Raneren og medhjelperen ble ikke funnet.

Dagen etter ble det funnet en blå caps og et grønt tørkle på en sti en halv kilometer unna bensinstasjonen. Politiet mistenkte etter hvert de to guttene, som ble pågrepet om formiddagen 21. november, to dager etter ranet. 16-åringen tilstod i politiavhør. Han ble fremstilt med begjæring om varetektsfengsling, men slapp det på grunn av sin unge alder.

Møtte ransmannen

I begynnelsen av mars var 16-åringen innom Shell-stasjonen igjen da ransofferet var på jobb. 16-åringen spurte om han hadde trykket på alarmen under ranet, og fikk det bekreftet.

For den mannlige ekspeditøren var det en ubehagelig opplevelse at raneren kom tilbake, og han måtte gå fra jobben. Han forklarte i retten i dag at han har lagt ranet bak seg, men han får hjertebank hvis det kommer mistenkelige personer inn på bensinstasjonen, særlig på kveldstid.

Forsøkt varetektsfengslet tre ganger

16-åringen er tiltalt for en rekke forhold, blant annet bråk på barnevernsinstitusjonen St. Hansgården rett på nyåret. Han er også tiltalt for tre tilfeller av legemsfornærmelse overfor en 19 år gammel mann i Lyngdal samme dag 13. januar. Det var hevn for at 19-åringen hadde slått 16-åringens 15 år gamle fetter. Han er forsøkt varetektsfengslet tre ganger, uten at det er tatt til følge. 3. april ble han tvangsplassert på barnevernsinstitusjon i Tønsberg, men har stukket av begge gangene han har blitt ført dit.

16-åringens 17 år gamle medhjelper ble i mars dømt til 270 timers samfunnsstraff for medvirkning til ranet.