SANDEFJORD: – Nå gjelder det å komme i gang igjen etter ferien. Det første som står på programmet for meg de kommende ukene er et firedagersløp i Frankrike, bare for å få fart på beina før Spania rundt som starter i slutten av august, sa Thor Hushovd til NTB på en pressekonferanse i Sandefjord torsdag.

Han brukte litt tid på å kommentere utviklingen i dopingskandalen fra Tour de France, der sammenlagtvinner Floyd Landis er avslørt som jukser.

– Det er trist og leit og ødeleggende for sykkelsporten at slikt skjer. Det skjer i en idrett jeg driver med, og det liker jeg ikke, mente Hushovd.

Men han ville ikke bruke mye tid på dopingsaken som han ser på som uinteressant og uvedkommende fra hans eget ståsted. Derfor ville Hushovd heller snakke om det som skal skje resten av sesongen. Da er det Spania rundt og VM i Salzburg som gjelder.

– Målet i Spania er det samme som i fjor, å vinne en etappe eller flere. I fjor kjørte jeg dessuten noen etapper i sprinttrøya, men måtte bryte, så jeg har lyst til å være med å kjempe om den trøya i år også, selv om det er den styggeste trøya jeg noensinne har kjørt i, sa Hushovd.

Tøff sesong

Han vant prologen og siste etappen i Tour de France. Særlig var spurtseieren hans over Robbie McEwen på Champs Elysees imponerende.

– Det har vært en tøff sesong for meg i år med mange ritt før Tour de France, og fortsatt gjenstår det noen tøffe ritt, sa Hushovd som ikke har bestemt seg for hvor mye han kommer til å satse på VM.

– Jeg vet ikke helt hvor tøff løypa i Salzburg er. Det må jeg vurdere, men jeg kommer helt sikkert til å stille i VM, sa Grimstad-gutten.

Han har så å si vunnet det han kan vinne i Tour de France. Han har etappeseirer og grønn trøya, så nå er han i ferd med å sette seg nye mål og utfordringer.

– Jeg har veldig lyst til å gå til topps i en av klassikerne. Det hadde vært kjempegøy å vinne Paris – Roubaix, for eksempel. Det får bli et mål til neste år, men jeg kommer jo til å satse på Touren da også, sa Hushovd.

Sterkere

– For å være med å kjempe om seieren i klassikerne må jeg bli sterkere på den siste timen av rittene. Jeg må tåle enda bedre enn jeg gjør i dag å holde det i gang i bortimot sju timer, sa Hushovd på spørsmål fra NTB om hva han måtte forbedre for å bli enda bedre på sykkelsetet.

– Jeg må lære meg til å tåle mer, men det kommer med alderen og mye mer langkjøring, slik trening jeg driver mye med i begynnelsen av sesongen. I oppkjøringen til Tour de France blir det mye mer sprinttrening, sa Hushovd.

Han hadde ikke kjørt i Norge tidligere denne sesongen, men takket ja til showrittet i Sandefjord fordi det er så nært hjemstedet Grimstad.

– Når jeg først skulle vært med på et ritt i Norge måtte jeg velge et sted som ligner på Sørlandet, sa Hushovd.

Fantastisk drahjelp

– Thor Hushovd gir oss fantastisk drahjelp for å utvikle sykkelsporten her i landet videre. Han har satt oss som driver med sykkelsport i Norge i en eventyrlig posisjon, mente sykkelpresident Erik M. Aarethun.

Han var selvsagt på plass for å se Hushovd og proffkollega Mads Kaggestad i kamp mot noen av de aller beste norske rytterne.

– Det er fantastisk å ha ryttere som Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen som virkelig setter norsk sykkelsport på kartet. De får sykkelsporten til å vokse her i landet. Det hersker det ingen tvil om, sa sykkelpresident Aarethun på pressekonferansen i Sandefjord torsdag ettermiddag.