Kristiansand: — Det er lettere å komme til to bestefedre på voldsofferkontoret enn å gå til politiet for å få hjelp. Vi har tid, og samtalene pågår uten stoppeklokke.

Det sier Nandrup Abrahamsen og Thor Carsten Pedersen, begge pensjonerte politifolk som er ansatt i en halv stilling hver ved Kontoret for kriminalitetsofre i Agderfylkene.

— Kontoret for voldsoffererstatning er svært godt fornøyd med arbeidet ved avdelingen i Kristiansand. Her er det en meget nær kontakt med politiet, som vi er spesielt tilfreds med, sier direktør Remi Strand ved det nasjonale erstatningskontoret i Vadsø.

NEDGANG.

I år er det betalt ut 6,8 millioner kroner i voldsoffererstatning til 126 personer i Vest-Agder. Det er en nedgang i utbetalingen fra i fjor, hvor beløpet var 8,1 millioner.

I Aust-Agder fikk 79 personer 4,5 millioner i erstatning, en nedgang på 300.000 kroner fra 2006. — Nedgangen skyldes tilfeldigheter, mener direktør Remi Strand.

Regjeringen har varslet et skjerpet fokus på kriminalitetsofrene. Arbeidet ved Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre er en viktig del av dette arbeidet.

— Dette er et lavterskeltilbud som skal være til støtte for voldsofre.

228 SAKER i 2007.

Rådgivningskontoret i Kristiansand har behandlet 228 saker i år. 125 saker gjelder kvinner, 103 gjelder menn. De to rådgiverne har vært involvert i 45 søknader om voldsoffererstatning. I 2005 var saksantallet 198 og i fjor 168. Mellom 70 og 80 prosent av sakene kommer til rådgivningskontoret via politiet. Men mange kommer også uten noen henvisning.

— Vi skal være et tilbud til mørketallsofrene. For oss er det viktig at ofrene selv bestemmer hva vi skal hjelpe til med. Vi får spørsmål om husbråk bør anmeldes, og vi får mange saker fra krisesentrene. De som kommer til oss skal oppfatte oss som hjelpere og rådgivere med taushetsplikt, understreker Abrahamsen og Pedersen.

— Det er brukt mange penger på overgriperne. Voldsofrene har seilt sin egen sjø. Det er gledelig at over hele Europa satser det mer og mer på støtteordningen til kriminalitetsofrene, understreker direktør Strand.

VITNESTØTTE.

En av de viktige oppgavene de to rådgiverne i Kristiansand har, er å hjelpe og veilede folk som skal vitne i retten i forbindelse med voldssaker og andre saker hvor det er behov for støtte.

— Vi vet hva som skjer i retten. Vitnene blir gjerne tatt med på omvisning i rettssalen før saken starter. Vi blir med inn og sitter gjerne ved siden av vitnet når forklaringen gis. Og så tar vi en prat etterpå, sier Pedersen og Abrahamsen.